Сцена / екран / ефир

"Двуглас" в ефира на „Хоризонт“

Ново фолклорно предаване на програма "Хоризонт" - всяка неделя от 14 до 16 часа

"Двуглас" в ефира на „Хоризонт“
Водещите Ива Валентинова и Ева Валентинова


◊ "ДВУГЛАС" ПО "ХОРИЗОНТ"

На 7 май, в първият ден след Гергьовден, стартира ново фолклорно предаване на програма „Хоризонт“ – „Двуглас“. В неделя от 14 до 16 ч. водещите Ива Валентинова и Ева Валентинова ще разтворят пред слушателите пъстрата палитра на българската народна музика – от изворния фолклор до съвременната ѝ интерпретация от възпитаници на професионалните музикални школи и специализирани училища. „Двуглас“ ще ни среща с майсторите във фолклора и техните ученици, с наши и чужди изпълнители от различни точки на света, с фолклористи, етнографи и етномузиколози.

Новото предаване ще бъде плод на общото усилие на музикалните редактори от програмата. В него Юлия Цанкова ще ни среща с интересни изпълнители и групи от страната, а от Цвети Радева ще научаваме за най-значимите събития на фолклорните сцени по света. В различните рубрики ще следим фолклорния календар от България и света, находки от словесния фолклор и  предложения, които слушателите имат за избора  на участници в предаването. В класацията „Фолклорно минало в бъдеще време“ ще бъдат представяни  съвременни интерпретации на стари познати мелодии, за които слушателите ще  гласуват по телефона или интернет.

Водещите на премиерното предаване, които ще слушаме всяка неделя, Ева и Ива Валентинови са възпитанички на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел  и на СУ „Климент Охридски“. Занимават се с фолклор от деца. Родени в сърцето на Граово, те интерпретират звученето на граовската музика през тяхната музикална подготовка, а убеждението им е, че собственият поглед на младите изпълнители е надграждане на фолклора, което спомага за неговото  съхранение. 

Още от началото на певческата си кариера Ева и Ива печелят множество награди, сред които първо място в конкурса на Българско национално радио „Млади фолклорни таланти“. Години по-късно, през 2012 г., двете вече са водещи на музикалната класация „Млади фолклорни таланти“ и предаванията ”Музикална шарения” и „Двуглас“ на програма „Хоризонт“.

Автор:
БНР
Публикация:
05.05.2017 г. 16:29
Посетено:
1810
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/25618-dvuglas-v-efira-na-horizont