Сцена / екран / ефир

Документален филм разказва за насилственото изселване на български помаци в Турция през XIX век

„Помашки сълзи” ще бъде представен от своите автори в „Червената къща” на 3 май

Документален филм разказва за насилственото изселване на български помаци в Турция през XIX век

◊ ИСТОРИЯТА

В края на 1893 г. няколко семейства помаци напускат принудително родното си село Орехово, разположено в сърцето на Родопите. Заселват се в чифлика на Илиас ага в околностите на град Чан в Северозападен Анадол. Така се ражда село Илиасагачифлик.

Свидетел на изселването е родопският краевед Стою Шишков, тогава учител в Орехово, който описва събитието в едноименния разказ „Помашки сълзи“. Това е едно от малкото художествено-документални свидетелства за драматичната раздяла на помаците с родните им огнища.

Изграден по мотиви на разказа, документалният филм „Помашки сълзи” на сценариста Георги Зеленгора и оператора Дорайд ал-Хафид въвежда българската публика в напълно непознатия за нея свят на българските помаци в Турция. В рамките на 30 минути ще видим как те живеят днес, доколко са съхранили езика и културата си, какво знаят за родното място на предците си и други интересни детайли от тяхната идентичност.

Филмът ще бъде представен в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” на 3 май (сряда) от 19:00 от Зеленгора и ал-Хафид в дискусия със социолози, историци и етнолози. Събитието е на български език. Входът е свободен.

Помашки сълзи (2017, 32 мин.)

Продуценти: Георги Зеленгора, Дорайд ал-Хафид

Сценарист: Георги Зеленгора

Оператор: Дорайд ал-Хафид

За резервации: тел. (+ 359 2) 988 81 88, (+ 359 885) 82 85 32, office@redhouse-sofia.org и http://redhouse-sofia.org/Event.aspx?id=15037.  Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.

 

 


Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
02.05.2017 г. 14:54
Етикети:
дискусиядокументален филмЦентър за култура и дебат Червената къща
Дорайд ал-Хафид
Георги Зеленгора
Помашки сълзи
Посетено:
3616
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/25598-dokumentalen-film-razkazva-za-nasilstvenoto-izselvane-na-balgarski-pomatsi-v-turtsiya-prez-xix-vek