Сцена / екран / ефир

Брис Льору – едно от най-интересните имена на европейската танцова сцена с премиера в ДНК

DUO (couple dance) - 29 и 30 април 2017, 19:30 ч., ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс

Брис Льору – едно от най-интересните имена на европейската танцова сцена с премиера в ДНК


◊ СЪБИТИЕТО

Брис Льору – едно от най-интересните имена на европейската танцова сцена с премиера в ДНК

DUO (couple dance) | ПРЕМИЕРА

Creative Box и ДНК

29 и 30 април | 19:30 ч.

Идея и хореография: Брис Льору

Изпълнение: Станислав Генадиев и Виолета Витанова

Фотограф: Mit Yata

Билети:  10|8 лв.

(Билети могат да бъдат закупени от касите на Билетен център, НДК и на място час преди началото на спектакъла)


◊ ПОВЕЧЕ
ЗА СПЕКТАКЪЛА

DUO (couple dance) e най-новият спектакъл от програмата на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. За да създаде цялостната концепция на представлението, в България пристига известният френски хореограф и изпълнител Брис Льору, който заедно с Виолета Витанова и Станислав Генадиев, ще изгради специфична концепция върху сценичния процес.

Роден през 1974 г., Льору завършва Националната консерватория в Лион. Още с първото си соло е отличен като най-добър съвременен танцьор на Международното танцово състезание в Париж и е награден със Златния медал на Париж. През 1992 г. получава стипендия от Американския танцов фестивал в Северна Каролина и завършва обучението си при Триша Браун и Мърс Кънингам в Ню Йорк.

През 1994 г. се премества в Брюксел, където става част от трупата на Ан Тереза де Керсмакер – Rosas. Три години по-късно започва да учи музикология и етномузикология в Университет Париж-VIII и продължава самостоятелната си хореографска кариера. Работата на Брис Льору изследва границите между танца и визуалните изкуства.

DUO (couple dance) се състои от две части: работно ателие (в което се усвояват основни умения от танца за двама) и художествена част (пърформанс на двамата танцьори, в който, по желание, може да се включат и хора от публиката).

В основната идейна рамка Брис Льору поставя дуото от танцьори – Виолета и Станислав. „Художествената част  – казва той – може да се развива дори в нещо като неформален бал, с участието на любители от публиката, усвоили основни умения по време на работното ателие.“

Базова е идеята да се преоткрие демократичната празнична атмосфера на толерантност. Тя желае да се подарява самоуважение към тялото и доверие към тялото на другия. Изкуството дава отговор на опита да се създаде ситуация на конфликт и страх в Европа. То не признава сексуалната дискриминация и ролята на доминиращия в двойката – всеки е напълно свободен да изпълнява в танца онова, което най-добре отговаря на неговата същност, без да бъде ограничаван по полов или друг признак. Позициите водещ-воден непрекъснато се променят.


* * *

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура“ за 2017 г. и се реализира в партньорство с ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.

DUO (couple dance) се реализира с подкрепата на Резидентската програма на Derida Dance Center, част от Културния календар на София.

 

Автор: Демна Димитрова
25.04.2017 г. 13:01
Посетено: 852
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/25558-bris-lyoru-edno-ot-nay-interesnite-imena-na-evropeyskata-tantsova-stsena-s-premiera-v-dnk