Сцена / екран / ефир

Премиерата на „Последното изкушение” е днес в Народния театър

Носителката на „ИКАР” Веселка Кунчева режисира прочутия роман на Казандзакис

Премиерата на „Последното изкушение” е днес в Народния театър


◊ "ПОСЛЕДНОТО ИЗКУШЕНИЕ" В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

Пълна зала и аплодисменти за носителката на „Икар” Веселка Кунчева отбелязаха снощи предпремиерата на най-новия спектакъл на Народния театър „Иван Вазов” - „Последното изкушение”.

Премиерата на спектакъла, създаден по великия роман на Никос Казандзакис, е днес от 19:00 часа на Голяма сцена. Следващите дати, на които може да се види представлението, са 3 и 21 април, 22 и 31 май 2017 г.

„Този текст е изпитание за душите и умовете ни повече от 10 години. Много дълго време не посмяхме да го докоснем, защото както знаете, той е забранен от Църквата и в него има много подводни камъни. Истината е, че страхът бе това, което ми попречи 10 години да направя този спектакъл. Но човек се променя и ето – направихме го. Мисля, че успяхме да направим един съвременен прочит, защото хората и сега са такива, каквито са били и тогава. Ние вярваме, вярваме, но когато се стигне до хляба и житото, сме готови да се обърнем. Той няма общо със Скорсезе, чиито филм съм гледала, но докато той залага на самия сюжет, ние залагаме на конфликта между безверието и нуждата от вяра, на това, че въпреки всичко, каквито и да сме ние, хората, ние не сме ангели, и в края на краищата всички имаме нужда да вярваме”, сподели Веселка Кунчева.

Тя допълни, че се надява, ако този спектакъл е намерил целта си, да докосне душите на хората. „Не знам дали театърът може да променя, но може да сваля маските, всички тези защити, с които сме се обградили, да ни накара да се замислим как живеем, да се замислим как ни е завладяло това консуматорско искане, драпане за себе си, а в същото време да казваме, че сме вярващи и да търсим духовното. Иска ми се да вярваме, че сме повече от пръст, от земя, от това „Яж, работи, ожени се!”, от тази дяволска теорема, в която влизаме.”

В образа на Исус се превъплъщава младият Пламен Димов, студент на Ивайло Христов, изключително интересният Христо Петков е Юда, а в ролите на останалите библейски герои са Жорета Николова, която е Богородица, Александра Василева - Мария Магдалена, Дарин Ангелов - Пилат, Цветан Алексиев – Йоан Кръстител, Параскева Джукелова, Ева Тепавичарова, Ева Данаилова, Илиана Коджабашева, Валери Йорданов, Деян Ангелов, Сава Драгунчев, Зафир Раджаб, Драгомир Драганов, Мак Маринов, Анатолий Ставрев, Христо Стефанов, Крис Атанасов, Марио Топалов, Александър Кънев, Ненчо Костов.

Драматургичната версия на „Последното изкушение” е на Веселка Кунчева и Ина Божидарова, сценографията и костюмите са на Мариета Голомехова, с която Кунчева е в изключителен тандем вече няколко години, хореографията на Стефан Витанов, а композитор е Христо Намлиев.

В „Последното изкушение“ гръцкият писател и драматург Никос Казандзакис пресъздава един от най-трагичните и символични образи в историята на човечеството: образа на Исус Христос, чиято саможертва той тълкува по начин, различен от общоприетите представи.

Обвинен в богохулство, писателят е отлъчен от Гръцката православна църква, а книгите му са анатемосани. Прокуден от родината си, той я напуска през 1947 г. и не се завръща в нея до смъртта си. Забранявани в Гърция, неговите книги излизат най-напред в чужди страни, но въпреки това Казандзакис остава любимец на гръцкия народ. Образът на Христос е централен в романа „Последното изкушение“. Но това не е евангелският Христос, а обикновен, дълбоко страдащ и неуверен в силите си човек. Исус е стъпил здраво на земята, разпнат между страсти, съмнения и противоречия. Назарянинът Исус е занаятчия, който денем прави римски дървени кръстове за наказание на провинилите се, а нощем го мъчат божествени видения и мрачни демони. Юда го приканва да се пребори сам с душевните си мъки или да тръгне да търси Бог. Блажено и сладко е изкушението, надвиснало над мъченика Исус в последния миг на живота му: той се вижда като обикновен човек, обкръжен с уюта на семейството и близките, спокоен и заслонен от бурите на живота, от драматичните и гибелни борби. Ала това изкушение не надвива героя на Казандзакис и той с облекчение отърсва душата си от него: не, не е отстъпил, не е изменил на своята мисия, не е слязъл от Кръста.


* * *

„Последното изкушение”

по Никос Казандзакис

Предпремиера: 29 март 2017 г., Голяма сцена, Народен театър "Иван Вазов"

Премиера: 30 март 2017 г., Голяма сцена, Народен театър "Иван Вазов"

Следващи дати:

3 и 21 април, 22 и 31 май 2017 г.

Драматургична версия: Веселка Кунчева и Ина Божидарова

Режисьор: Веселка Кунчева

Сценография, костюми и кукли: Мариета Голомехова

Хореография: Стефан Витанов

Композитор: Христо Намлиев

Асистент режисьори: Олга Недялкова, Ива Станчева

Художник на плаката: Янина Петрова

Фотограф: Иван Дончев

С участието на: Александра Василева, Жорета Николова, Параскева Джукелова, Ева Тепавичарова, Ева Данаилова, Илиана Коджабашева, Пламен Димов, Христо Петков, Валери Йорданов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Цветан Алексиев, Сава Драгунчев, Зафир Раджаб, Драгомир Драганов, Мак Маринов, Анатолий Ставрев, Христо Стефанов, Крис Атанасов, Марио Топалов, Александър Кънев, Ненчо Костов

 

Билети за спектакъла можете да закупите от касите на Народния театър "Иван Вазов" и онлайн на http://new.nationaltheatre.bg/bg/


Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
30.03.2017 г. 14:27
Посетено:
1400
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/25384-premierata-na-poslednoto-izkushenie-e-dnes-v-narodniya-teatar