Сцена / екран / ефир

Беса Лугичи и Михайло Малафи – младите оперни звезди на Косово и Украйна гостуват в Стара Загора

Премиера на операта "Бохеми" на 31 март и 3 април 2017

Беса Лугичи и Михайло Малафи – младите оперни звезди на Косово и Украйна гостуват в Стара Загора
Беса Лугичи и Михайло Малафи в "Бохеми"


◊ СЪБИТИЕТО

Операта „Бохеми“ събира за втори път младите таланти на Косово и Украйна Беса Лугичи и Михайло Малафи. Старозагорската публика добре познава оперната гордост на Косово Беса Лугичи от нейните впечатляващи превъплъщения в ролите на Лучия ди Ламермур и Виолета Валери. Своя дебют в ролята на Виолета от операта „Травиата“ на Верди тя направи на сцената на Старозагорската опера заедно със своя 25-годишен тогава партньор - украинския тенор Михайло Малафи. Михайло вече имаше няколко успешни спектакъла в ролята на Алфред на сцената на Лвовската национална опера. В независими едно от друго интервюта по повод съвместното им участие в спектакъла на операта „Травиата“, и двамата споделят пред БНР, че мечтаят за много роли, но за тях Пучини е най-обожавания композитор. И по-специално – неговата опера „Бохеми“. Тогава – през септември 2016 година, все още не подозират, че точно „Бохеми“ ще ги върне в Стара Загора. По покана на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов, младите артисти ще се представят в двата премиерни спектакъла на новата постановка на „Бохеми“ – Михайло Малафи ще пее на 31 март, а Беса Лугичи – на 3 април.

И двамата певци са много свързани с България. Беса Лугичи усъвършенства своите вокални умения и изработва своите партии под вещото ръководство на оперната дива Христина Ангелакова. Михайло Малафи е ученик на световнопризнатия български тенор Калуди Калудов. В продължение на повече от четири години Беса Лугичи пътува два пъти в месеца от Прищина до София, за да работи със своята любима Маестра. Михайло не пропуска срещите си с обожавания от него български тенор и се съветва за всяка своя следваща професионална крачка. Ролята на Рудолф той е подготвил изцяло с Калуди Калудов. В Стара Загора певците се чувстват като у дома си – очаровани са от атмосферата в театъра, от топлия прием, от подкрепата и високото ниво на своите колеги, от разбиращата и емоционална публика в залата. За певците е много важна прецизната и увличаща работа с режисьора Огнян Драганов, за което са му много благодарни. Надяват се, че ще могат да се изявят на тази сцена в още много нови роли….

Сега тръпнат в очакване на един красив и различен спектакъл на любимата опера „Бохеми“ със свежа и нетрадиционна сценография и великолепни костюми – изцяло дело на талантливите художници – румънския сценограф Каталин Йонеску-Арборе и майсторката на сценичните костюми  Цветанка Петкова-Стойнова. И в двата спектакъла публиката ще се наслади на богата палитра от красиви гласове: 

На 31 март в спектакъла на операта „Бохеми“ Михайло Малафи ще си партнира с Таня Иванова – в ролята на Мими, Деси Стефанова ще бъде Мюзета, Валери Турманов – Марсел, Ивайло Джуров-Колин, Иван Кабамитов – Шонар. В ролите на Бенуа и Алсиндор – Александър Марулев. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев.

Беса Лугичи ще пее заедно с тенора Петър Костов, който ще бъде нейния любим Рудолф на 3 април. В ролята на Марсел гостува Руси Ников, Колин ще бъде Пламен Кумпиков, Шонар – Теодор Петков. Елена Петрова ще бъде Мюзета, а Игнат Желев – Бенуа и Алсиндор. На диригентския пулт ще застане италианският диригент Мауро Фабри.

Беса Лугичи ще зарадва своите български почитатели с още едно участие на сцената на Старозагорската опера – на 12 април тя ще изпълни сопрановата партия в Реквием на Моцарт под диригентството на Старозагорския митрополит Киприан.

Михайло Малафи пътува веднага след спектакъла на операта „Бохеми“ за Беларус, където ще дебютира в ролята на Херцога на Мантуа от операта „Риголето“ в Болшой театър - Минск. На тази сцена младият тенор е чест гост и е предпочитан за ролите на Рикардо от операта „Бал с маски“, Алфред от „Травиата“ на Верди, Ленски от „Евгений Онегин“ на Чайковски.


◊ ВИЗИТКА

Беса Лугичи се дипломира през 2008 г. в Университета в Прищина, Косово - Факултет Оперно изкуство при проф. Ахмет Дергути и през 2010 г. защитава магистърска степен по оперно пеене в Македония при проф. д-р. Мария Муратовска. Най-важна роля във формирането ѝ като певица има световно признатата оперна прима Христина Ангелакова, с която работи от 4 години.

Беса Лугичи е солист на Оперно-филхармоничния хор в Прищина, гост-солист на Косовската филхармония.
Младата певица участва в много концерти и е гостувала с успех на различни фестивали в Косово, Албания, Македония, Германия, Франция, Хърватия, Австрия и различни страни от Източна Европа.

През периода 2003-2006 печели четири пъти Първа награда от Международния конкурс на фондация ''Арс Косова '', както и наградата за "най-добра интерпретация на творби от албански композитори". През 2009 г. печели първа награда в Международния конкурс "Jorgjia Truja", а също и тримесечна специализация в Италия. Спечеленият конкурс и дава възможност да се срещне и да работи със световно признати оперни певци и диригенти. През 2009 г. Беса Лугичи е финалист в международния конкурс "Marie Kraja". През 2010 г. участва в изпълнението на „Меса” от Цезар Франк в Австрия и Италия.

През 2011 г. прави първите си стъпки на професионална сцена в ролята на Лиу от операта "Турандот" от Пучини в Националната опера в Тирана, Албания. През 2013 г. дебютира ролята на Дона Елвира от операта „Дон Жуан” на Моцарт отново на същата сцена. Следва ангажимент за ролята на Лорета от операта „Джани Скики” на Пучини.

През октомври 2013 г. Беса Лугичи печели Голямата награда „Елена Николай” на Първия международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” Панагюрище 2013. Тази награда ѝ дава възможност за дебют в ролята на Мими от операта „Бохеми” на Пучини в Русенската опера през 2014 година. Многократно гостува на ММФ „Моцартови празници“ в Правец. През 2015 година изпълнява сопрановата партия в музикално-танцовия спектакъл на Русенската опера „Реквием” на Моцарт, представен на ММФ „Моцартови празници”-Правец, България.

През декември 2015 година Беса Лугичи прави блестящ дебют и в ролята на Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети в премиерния спектакъл на Старозагорската опера (екипът на постановката получи за изключително постижение голямата годишна награда „Стара Загора” в направление „Изкуство” и най-високото отличие в областта на музикално-сценичните изкуства „Кристална лира“ на СБМТД и Класик ФМ). През септември 2016 година певицата дебютира триумфално и в ролята на Виолета от операта „Травиата“ на Джузепе Верди отново на сцената на Старозагорската опера.

Младият украински тенор Михайло Малафи е роден на 17 ноември 1990 година в Лвов, Украйна. Завършил е Националната музикална академия в Лвов, Украйна. От близо две години усъвършенства своите вокални умения със световния български оперен певец и педагог Калуди Калудов.

Михайло Малафи е носител на редица Първи награди от престижни национални и международни вокални конкурси за млади оперни певци: печели Националния вокален конкурс „Осана Петрусенко“, Керсон, Украйна (2009), Конкурса за изпълнение на камерни творби, посветен на Микола Лисенко, Лвов, Украйна (2012);  Международния конкурс “21st Century Art”, Киев, Украйна; Международния певчески форум „Музикални спектакли и педагогика“ в Лониго, Италия (2012), 48-ия Международен конкурс за млади оперни певци „Антонин Дворжак“, Карлови вари, Чехия (2013); Четвъртия Международен вокален конкурс „Джон, Едуард, Жозефин Речков“, Ченстохова, Полша (2015). През декември 2015 година печели Втория международен коледен вокален конкурс в Минск. Михайло Малафи гостува с голям успех на сцените на Софийската и в Старозагорската опери миналата година в ролята на Алфред от операта „Травиата“ на Верди.

Михайло Малафи е солист на Лвовската национална опера, където прави своя триумфален дебют в ролята на Алфред от операта „Травиата“ от Верди. Веднага следват нови ангажименти за ролите на Рудолфо от операта „Бохеми“ на Пучини и Рикардо от „Бал с маски“ на Верди. В репертоара си певецът има още ролите на Ленски от операта „Евгений Онегин“ на Чайковски, Херцога на Мантуа от операта „Риголето“ на Верди, Андрей от „Запорожец отвъд Дунава“ на Семьон Артемовски, Назар от „Назар Стодолия“ на К. Данкевич, множество концертни  арии из опери и оперети, неаполитански канцонети, романси.


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
29.03.2017 г. 15:53
Посетено:
1173
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/25372-besa-lugichi-i-mihaylo-malafi-mladite-operni-zvezdi-na-kosovo-i-ukrayna-gostuvat-v-stara-zagora