Сцена / екран / ефир

Започва В/ХОД назад - серия от тематични събития, посветени на 90-те години

18 март – 26 март 2017, Център за култура и дебат "Червената къща"

Започва В/ХОД назад - серия от тематични събития, посветени на 90-те години


◊ СЪБИТИЕТО

В/ХОД – арт док зона представя

В/ХОД назад – серия от събития, посветени на 90-те години в България
18.03. – 26.03.2017

В рамките на модула ще се състои и премиерата на новия спектакъл на Студио за документален театър VOX POPULI „Поколение Ь”

Между 18 и 26 март 2017 ще се проведе първият голям модул от тематични събития за тази година, организирани от платформата за документално изкуство В/ХОД. В рамките на програмата си В/ХОД назад ще направи ретроспективно изследване на годините от 1989 до 1997. Какъв е техният отпечатък, както в културния пейзаж и артистичните прояви, така и в цялост върху подрастващото поколение тогава, днешните 35-40 годишни хора.

Всички събития ще се проведат в Център за култура и дебат „Червената къща”.


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

Първите два дни, 18 и 19 март обещават ударно начало на В/ХОД назад, защото точно тогава е премиерата на най-новия спектакъл на Студио за документален театър VOX POPULI „Поколение Ь”. Както и предишните проекти на VOX POPULI и този е създаден по метода на вербатим подхода в театъра, т. нар. дословно предаване на думите на интервюирани по време на теренно проучване хора. „Поколение Ь” проследява историите на няколко души, израснали по времето на прехода в България, белязал по един или друг начин живота им, превръщайки ги в „проблемни”. Какви са 90-те през техните очи, къде са били емблематичните места в София, как музиката се е превърнала в идеология на тяхната младост и по какъв начин са успели да преодолеят различните си зависимости? Спектакълът се опитва да даде насока към отговорите на тези въпроси и посредством документалния жанр да разкрие „спецификата” на онова време след 89та година без цензура, патос или носталгия. Режисьор е Неда Соколовска, а в актьорския състав влизат: Веселина Господинова, Цвета Балийска, Петъо Петков – Шайбата, Братан Братанов и Борис Чангъров.

Сред останалите акценти на В/ХОД назад е уъркшопът „В/ХОДОВЕ към миналото”, който ще се проведе от 21 до 26 март от 10.00 до 14.00 в зала „Пеша Николова” на „Червената къща”. Работното ателие, което ще се води от Неда Соколовска и актрисата Мила Банчева е част и от Софийски театрален салон 2017, а темата на артистичното му изследване е миналото през личния спомен и ретроспекцията, проведени през техниката на вербатим театъра.

Отворен дебат по темата за поколението на прехода с начален час 18.00 ще събере в зала „Пеша Николова” на 20 март артисти, културолози, социолози, историци и общественици, които заедно ще се опитат да направят цялостен, задълбочен и ефективен прочит на 90-те години в България, но видени през очите на тогавашните подрастващи. Дали времето на революционните идеи и не-конформизма ги е сковало в невъзможността да бъдат адаптивни днес? Къде свършва носталгията по свободата на тинейджърството и къде започва кризата на смисъла? С какво от „онзи” преход не можем да се разделим 20 години и спъва ли то настоящето в естествения му ход на обновление и промяна? Това са сред въпросите, чийто отговор ще бъде потърсен в рамките на вечерта.

Текст-пърформансът „Държавата” на Александър Мануилов е второто събитие в понеделнишката програма на В/ХОД назад на 20 март. Спектакълът е от 20.00 в „Червена зала” на „Червената къща”. Това е представление за държавата, каквато ние си я правим, но в сърцевината му е една история от близкото минало: Пламен Горанов и как протестираме, какво създаваме и оставяме след себе си за другите. Това е първата българска драматургия, селектирана на европейски театрални фестивали от ранга на Theatertreffen (Берлин), Temps d’Images и Кьолнския международен фестивал.

Playback театър “Тук и сега” ще създаде тематичен спектакъл по темата за поколението на 90-те години в България на 21 март от 19.30 ч. Този вид импровизационен театър е все още нов за България подход към сценичната творба. Създава се в Америка преди повече от 40 години, а успехът му по света не закъснява. Екипът на„Тук и сега” го разпространява и в България. Методите на Playback театъра правят артистите и публиката съавтори в хода на случване на представлението. В рамките на В/ХОД назад и чрез историите на гостите в залата ще се обърне поглед към периода на прехода, за да се проследи какви са били младите хора тогава и как са устоявали себе си. Актьорският състав включва: Ина Гергинова, Мартина Велева, Александър Евтимов-Шаманчето, Александър Чобанов.

За любителите на джaзовите импровизации, екипът на В/ХОД назад е предвидил специална музикална вечер на 22 март от 19.30, с участието на барабаниста Стефан Горанов. Получил магистърското си образование в Холандия, Стефан е взимал участие във фестивали по цял свят, а през 2015 г. записва първия си албум в Ню Йорк. В рамките на В/ХОД назад Стефан Горанов ще изпълни солов концерт „Контролирана импровизация”, чиято композиция е изградена върху ритмичен модел – основният фактор, контролиращ импровизацията. Идеята идва от народните музики на Мароко, Тунис, Камерун, Индия и, разбира се, България. Структурата е силно повлияна от музиката на Стийв Колман, Дъг Хаманд, Стийв Райх, Дейвид Ланг и Филип Глас.

В петъчния 24 март В/ХОД назад предлага на пубиката си възможност да види мултижанровия пърформанс „Антропометрия” от група D-CODE-X на 24 март от 19.30 ч. Артистите ще представят необичаен маниер в съчетанието на текст и музика, като в сърцевината на спектакъла им ще бъде отново темата за близкото минало, годините на 90-те и спомените за тогава.

В последните два съботно-неделни дни, 25 и 26 март, екипът на В/ХОД назад е подготвил специална програма за всички изкушени от театъра професионалисти, любители и студенти. В рамките на двата дни ще бъдат прожектирани емблематични за 90-те представления на дебютиращи тогава режисьори с вход свободен. А на 26 март от 19.00 в първото за тази година издание на ХОД 17 – Лаборатория за изследвания на действителността публиката ще може да се срещне и разговаря с четирима знакови артисти от 90-те. Те освен, че ще разкажат за особеностите на времето, когато са започнали да се занимават с театър, т.нар. преход в България, ще създадат „въображаем документален спектакъл” по темата за миналото и ексхумацията на забравени събития.



Автор:
Рада Езекиева
Публикация:
17.03.2017 г. 12:17
Посетено:
1113
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/25294-zapochva-v-hod-nazad-seriya-ot-tematichni-sabitiya-posveteni-na-90-te-godini