Сцена / екран / ефир

"Кармен" с Мирослава Йорданова и Милен Божков на 17 март в Стара Загора

17 март 2017, 19.00 часа, Държавна опера Стара Загора

"Кармен" с Мирослава Йорданова и Милен Божков на 17 март в Стара Загора


◊ "КАРМЕН" В СТАРА ЗАГОРА

Най-популярната опера за всички времена „Кармен” от Жорж Бизе ще оживее отново на 17 март от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора. Диригент е лауреатът от международни конкурси Дмитрий Банаев, режисьор е Огнян Драганов. Сценичната адаптация е на Тодор Демеров. Атрактивните балетни платна с участието на балетната трупа  са дело на ръководителя на балета на Операта Силвия Томова.

В ролята на Кармен ще се представи Мирослава Йорданова, която идва в Стара Загора по покана на артистичния директор на Старозагорската опера  оперната прима Веселина Кацарова. Тенорът с международна кариера Милен Божков гостува на старозагорска сцена в ролята на Дон Хозе, младият талантлив баритон Валери Турманов ще изпълни ролята на тореадора Ескамилио, а брилянтното сопрано Елена Баръмова ще бъде в ролята на Микаела. В останалите роли участват: Евгений Арабаджиев, Денис Иванов, Яница Нешева, Емилия Джурова, Теодор Петков, Борис Кучков -г ост. Участват още Детски хор „Маргаритки” с диригент Зорница Желязкова, представители на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур", оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.

Творческият екип обещава завладяваща интерпретация на едно от най-обичаните заглавия в оперната литература. Бляскавата и жизнерадостна музика, огнените ритми, разтърсващата драма за свободата, за любовта и изневярата, за готовността за саможертва, съчетани в едно, са голямо предизвикателство за всеки, който посегне към нов прочит на музиката на Бизе и неговата опера „Кармен”. На 17 март зрителите ще видят една класическа „Кармен” на сцената на Старозагорска опера.

Операта „Кармен” е всепризнат музикален феномен. Известно е, че Бизе пише своята музика по испанския сюжет на нашумялата новела на Проспер Мериме без да е ходил никога в Испания. Прочутата „Хабанера” е всъщност кубинска народна песен. Бизе „печели” именно с това – защото музикалният прочит на известната драма е през призмата на неговата представа за испанската атмосфера. Разкриването на бурните страсти в музикалния текст не е буквално и е много естествено. Мелодиката е запомняща се, а сюжетът динамичен и вълнуващ. Успехът на „Кармен” идва и от това, че хората се вълнуват от  ескалиращите страсти.


◊ НАШИТЕ ГОСТИ

Мирослава Йорданова (мецосопран)

Мецосопраното Мирослава Йорданова е родена в София, България, но от години живее във Великобритания.

Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" със специалност класическо пеене, в класа на Милка Ганева и по-късно Националната Музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа на Валери Попова.

Непосредствено след дипломирането си е ангажирана като солистка в Софийската опера. Носителка е на награди както от няколко големи конкурса в България, така и наградата за ролята на Розина на конкурса "Рикардо Дзандонаи" в Италия, а през 2001 е избрана да представя България на престижния конкурс "Певец на света" в Кардиф.

Специализира в певческата академия "Катя Ричарели" в Парма, по-късно в Милано и Париж.

Благодарение на своята вокална гъвкавост, тембър и сценично присъствие, репертоарът на Мирослава включва произведения от барок до съвременна музика. Особено застъпени са ролите от белкантовия период като - Розина от "Севилският бръснар", Анжелина ("Пепеляшка"), Малколм ("Жената от езерото"), Мафио Орсини ("Лукреция Борджия"), Армандо ди Гонди ("Мария ди Роан"), Адалжиза ("Норма"). През последните години певицата добавя към богатия си репертоар и ролите на Сузуки от "Мадам Бътерфлай", Емилия от " Отело", Федерика от "Луиза Милер", Азучена от "Трубадур", Амнерис от "Аида" , Принцеса ди Буйон от "Адриана Лекуврьор.

Мирослава Йорданова е гостувала в редица престижни оперни театри като Кралската опера Ковънт Гардън, Парижката национална опера, Метрополитен опера, Операта в Монте Карло, Гулбенкян фондация в Лисабон, Операта в Лече, участвала е на фестивалите: Дордрехт Белканто фестивал, Тенерифе Опера фестивал, Гут Имлинг фестивал, Фестивал Лирико Флоренция, Тимишоара опера фестивал, Оперния фестивал в Клуж и др. както и многократно е гостувала на Бъкстонският фестивал в Англия в оперни постановки и концерти.

Освен на оперната сцена Мирослава изнася самостоятелни концерти-рецитали, често включващи рядко изпълнявани или забравени произведения.

Някои от последните й изпълнения на концертния подиум включват "Стабат Матер" Перголези," Малка тържествена меса "Росини, "Стабат Матер" на Хайдн, "Виа Кручис" от Ференц Лист, "Реквием" на Верди посветен на 200 години от рождението на композитора, записан за BBC Уелска национална телевизия.

За компанията Наксос Мирослава Йорданова има записани два диска с кантати на италианския композитор Джовани Батиста Самартини.


Милен Божков (тенор)

Милен Божков е роден във Варна, България. Дипломира се в Музикалната академия “Проф. Панчо Владигеров” София и специализира оперно изкуство в Университета за музика - Грац, Австрия при проф. Йоана Боровска. Непосредствено след това усъвършенства певческата си техника при Красимира Стоянова, от която редовно получава професионални напътствия.

Първите му ангажименти са в Националната опера София под ръководството на академик Пламен Карталов. След натрупания опит, вратите на Операта в Грац се отварят за него.

От 2007 до 2009 е постоянен член в състава на оперния театър на Марибор. Следват концертни изяви в Япония, Австрия, Германия, Словения, Хърватия, Латвия и България.

В репертоара на певеца влизат ролите на Неморино от „Любовен еликсир“ на Доницети, Тит от „Милосърдието на Тит“ на Моцарт, Тамино (“Вълшебната флейта“ от Моцарт), Владимир от „Княз Игор“ на Бородин, Вертер от едноименната опера на Масне, Херцогът на Мантуа (“Риголето“ на Верди), Де Грийо от „Манон“ на Масне, Дон Хозе (“Кармен“ на Бизе), Джералд от „Лакме“ на Делиб, Алфред от „Травиата“ на Верди, Рикардо от “Бал с маски“ на Верди.

Едновременно с многото гостувания на различни сцени и фестивали в Германия, Австрия и Швейцария, Милен Божков получава назначение през 2008/2009 г. в Landestheater Coburg. От 2013 г. той е на свободна практика.


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
16.03.2017 г. 13:11
Етикети:
Посетено:
1485
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/25280-karmen-s-miroslava-yordanova-i-milen-bozhkov-na-17-mart-v-stara-zagora