Сцена / екран / ефир

"18" на Атанас Христосков - една различна абитуриентска нощ

Филмът със софийска премиера на ХХІ София филм фест

"18" на Атанас Христосков - една различна абитуриентска нощ


◊ НОВИЯТ ФИЛМ НА АТАНАС ХРИСТОСКОВ

Една различна абитуриентска нощ ще ни покаже режисьорът Атанас Христосков в новия си филм „18“. Филмът беше показан на фестивала на българското кино „Златна роза” във Варна миналата година.

За първи път със софийската публика филмът ще се срещне на ХХІ София филм фест – на 13 март от 18:30 ч. в кино „Люмиер“.

„18“ разказва за четирима съученици, избягали от шума и суетата на абитуриентския си бал, които потеглят на вълнуващо пътешествие с много опасни завои и любовни страсти.

 

◊ КОЙ Е АТАНАС ХРИСТОСКОВ

Атанас Христосков е носител на наградата „Златна роза” от 2011 година за най-добър пълнометражен български игрален филм - „№ 1”. „В същината си двата филма си приличат - разказват за млади хора, търсещи себе си. Но докато „№ 1” е филм на действието, „18” е филм на вътрешното действие и е далеч „по-интровертен”. Героите разкриват себе си през взаимоотношенията и вътрешните си монолози. „№ 1” беше суров филм, „18” е поетичен”, обяснява Христосков.

 

◊ НОЩНА СОФИЯ В КАДЪР

„18” е създаден за четири години, проследявайки израстването и на самия режисьор. Заснет е в нощна София и градът присъства по специфичен начин - с нощните светлини и рефлекси на мокрите улици, със звука от тъпаните и клаксоните на абитуриентите, които обикалят града нощем.

„Онова, което прави младите хора интересни герои, е фактът, че те се променят много по-динамично от възрастните. Именно такава промяна се случва в „18”. Вечерта на абитуриентския бал е вечер на лудо парти. Но за героите във филма тя е момент на израстване и самоосъзнаване” - мотивира избора си на тема режисьорът. И добавя: „Това са онези хора, които с един клик откриват всичко за света около себе си, но са изправени пред все същата голяма въпросителна, когато става въпрос за света в самите тях”.

Атанас намира вдъхновение в работата си с млади актьори и поверява героите си на Милена Ерменкова, Мартин Димитров, Десислава Касабова и Теодор Христов.


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
09.03.2017 г. 16:31
Посетено:
2332
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/25238-18-na-atanas-hristoskov-edna-razlichna-abiturientska-nosht