Сцена / екран / ефир

Студенти от НАТФИЗ играят "Ревизорът" по Гогол с режисьор Нина Димитрова

Премиера на 6 и 8 март от 19 ч. в Сатиричния театър

Студенти от НАТФИЗ играят "Ревизорът" по Гогол с режисьор Нина Димитрова
Режисьорът Нина Димитрова. Сн.: Румен Добрев


◊ СЪБИТИЕТО

На 6 и 8 март от 19.30 ч. на камерната сцена на Сатиричен театър „Алеко Константинов” е премиерата на спектакъла „Ревизорът” по едноименната пиеса на Н. В. Гогол, съвместна продукция на Сатиричния театър и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

Режисьор на спектакъла е Нина Димитрова. Сценографията и костюмите са дело на Юлияна Войкова-Найман и Борис Далчев. В спектакъла участват студентите от трети курс актьорско майсторство за драматичен театър от НАТФИЗ с артистичен ръководител проф. Здравко Митков. „Ревизорът” е дипломния спектакъл, с който младите творци ще заявят своя талант на професионална сцена.

Нина Димитрова за трети път поставя текст на Гогол. Нейният хитов спектакъл „Шинел” по Гогол се играе вече 21-ви сезон. Той донесе на създателите си световно признание, десетки международни награди и прослави българския театър по целия свят. Игран е в цял свят на осем езика и има над 550 представления.

През миналия сезон беше премиерата на друг спектакъл под режисурата на Нина Димитрова, отново по текст на Гогол - „Дневникът на един луд”. Той получи  номинация „Икар” за дебют и „Аскеер” за изгряваща звезда, както и награда за мъжка роля на Международния театрален фестивал „БГМОТ” в Габрово за изпълнението на младия актьор Стелиан Радев.


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

В новия си спектакъл „Ревизорът” по Гогол режисьорът Нина Димитрова впряга енергията и таланта на 12 млади творци, за да разкаже една, по думите на Гогол,

„дяволски смешна история за нищожността на нищожните хора и техните боричкания с цел изгода”.

Изгода, заради която хората вече са загубили естествената си способност да мислят, виждат и чуват, водени от „едничката страст да притежават: положение в обществото, чинове в службата и богатство”.

„В своята пиеса аз се смея над човешката бездуховност, над душевното мъртвило, над нелепостта и глупостта на хората, лишили себе си от духовни интереси и идеали” – споделя Гогол „ с тъга по идеала и с разочарование от съвремието си” .

Със спектакъла „Ревизорът” Нина Димитрова се надява да подтикне зрителите да се замислят за избавлението от отравящите живота ни безчовечност и бездуховност.

„Нека се погледнем в огледалото „Ревизорът”, което Гогол е поставил пред нас – предлага режисьорът - и ако ни е крива мутрата, да не се сърдим на огледалото, а да се замислим защо в отражението виждаме само „карикатури на хора”.  Предлагам ви заедно да се посмеем на себе си и на абсурдите на ежедневното си съществуване с оня смях, „излитащ от светлата природа на човека, без чиято проницателна сила нищожността и пустотата на живота не биха изплашили човека”. Нека чрез пречистващата сила на гоголевия смях ”да направим  ревизия на собствената си греховна съвест”.

Спектакълът ще се играе в два състава. Ролята на вятърничавия, лекомислен Хлестаков е поверена на Павел Емилов и Денис Хаят, а тази на опитния хитър Градоначалник се изпълнява от Антоан Петров и Шахин Шехзен. В останалите роли ще видим Елица Костова, Мирела Карабанчева, Славена Ангелова, Атанас Апостолов, Давид Крумов, Воил Велев и гостуващите актьори Димитър Несторов и Мартин Христов. 

Следващите представления на спектакъла „Ревизорът” са на 15 и 31 март от 19.30 ч в камерна зала „Методи Андонов” в Сатиричен театър „Алеко Констнатинов”.

Заповядайте!

 


Автор:
Сатиричен театър "Алеко Константинов"
Публикация:
02.03.2017 г. 16:24
Посетено:
1329
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/25206-studenti-ot-natfiz-igrayat-revizorat-po-gogol-s-rezhisyor-nina-dimitrova