Сцена / екран / ефир

Атентатори на сцената на Народния театър на 25 февруари

Руси Чанев, Валери Йорданов, Юли Вергов, Владо Карамазов, Мария Каварджикова в историята на „Солунските съзаклятници”

Атентатори на сцената на Народния театър на 25 февруари


◊ СЪБИТИЕТО

Атентати, динамит и драматични обрати ще се вихрят в Народния театър „Иван Вазов” на 25 февруари. 114 години по-късно театралното пространство на театъра ще се превърне в сцена на един исторически епизод от родната история – солунските атентати от 1903 година. Блестящият спектакъл „Солунските съзаклятници” на режисьора Стоян Радев (”Ничия земя”, „Снегирьов” и други), разиграва по драматичен начин събитията, когато група ученици от Солунската гимназия и членове на ВМРО решават да взривят Отоман банк и френския кораб „Гуадалкивир” в пристанището в Солун, за да привлекат вниманието на Европа към положението на българите в Македония. Пиесата проследява подготовката на този отчаян атентат, като интересното е, че почти всички участници в събитието имат реални прототипи.

Пиесата „Солунските атентатори” на Георги Данаилов, спектакълът събира звезден състав от актьори, начело с четиримата главни атентатори - Орце Попйорданов (Леонид Йовчев), Коста Кирков (Павлин Петрунов), Георги Манаев/Павел Шатев (Петко Венелинов) и Димитър Мечев-Мече (Валери Йорданов). В ролята на възрастния Павел Шатев е Руси Чанев, който от името на Стареца води полемика с въображаемия съдия (на историята) и разказва истината за онези събития. Юлиан Вергов в ролята на Борис Сарафов е чаровен бонвиван, който с героичния ореол на членуващ в тайнствена българска революционна организация сваля кабаретни певици и богаташки дъщери в Женева. Чековете сами идват при него от богат англичанин, който предпочита да откупи дъщеря си (Теодора Духовникова), вместо тя да се омъжи за някакъв тъмен балкански субект. Именно героят на Вергов е и главният финансист на атентатите.

На сцената в „Солунските съзаклятници” са и Владимир Карамазов, Мария Каварджикова, Ана Пападопулу, Кирил Кавадарков, Павлин Петрунов, Христо Петков и други.

„Солунските съзаклятници” е на Голяма сцена на Народния театър „Иван Вазов” на 25 февруари от 19:00 часа. Билети може да закупите от касите на театъра или онлайн на http://new.nationaltheatre.bg/bg/


Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
22.02.2017 г. 14:42
Посетено:
1137
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/25159-atentatori-na-stsenata-na-narodniya-teatar-na-25-fevruari