Сцена / екран / ефир

Специална прожекция на документалния филм „Приказки от Балканите“

144 г. от смъртта на Левски, 105 г. след Балканските войни от 1912-13 г. и 139 г. от подписването на Санстефанския договор

Специална прожекция на документалния филм „Приказки от Балканите“


◊ СЪБИТИЕТО

На 20 февруари от 18:30 часа във филмотечно кино „Одеон“ ще бъде показан документалният филм „Приказки от Балканите“. Режисьор, съсценарист и продуцент на 81-минутната лента, заснета през 2015 г., е проф. д-р Михаил Мелтев – ръководител на департамент „Масови комуникации“ на Нов български университет.

Изключително интересната лента показва дълго премълчавани факти от нашата история, а неговите автори - Влади Киров, Михаил Мелтев и Мария Ханджиева - са издирили нови документи, филмови кадри и фотоси за Балканските войни от 1912–1913 година. Това е време, оставило дълбока травма у народите от нашия полуостров.

Пътешествието в миналото събира и спомените на свидетели и потомци, както и коментари на български, гръцки и турски историци. Една история без патос и победни маршове, без митове и носталгия, без жажда за мъст; войната като болка, оставила дълбоки следи в националния ни характер и в балканската съдба.

Кинотворбата е хроника на зараждането, възхода и краха на българския национален идеал.

Повод за филмовата фабула е пътуването на група потомци на бежанци, бягали от ужасите на войните, към родните места на дедите им. Повече от сто години след събитията, балканските войни сякаш са още живи за хората в тази част на Европа. Преживяванията на деди и прадеди като личен спомен, семейно предание или приказка се предават от поколение на поколение и така историята живее и до днес. По онова време четири малки държави – България, Гърция, Сърбия и Черна гора - обединени, правят невъзможното: побеждават огромната Османска империя, но завършват с война помежду си. Така клеймото на наследствени омрази и вражди бележи живота на поколения наред.

Свидетелствата и коментарите, които ще видим, са на Георги Марков, Юра Константинова, Николай Поппетров, Яковос Михаилидис, Мехмет Хачисалихоглу, Димитриус Стаматопулос, Спиридон Плумидис, Стоян Райчевски и др. Музиката във филма е на Мариана Вълканова и Никос Кипургос, оператор е Емил Пенев.

Филмът е носител на наградата на Българската национална филмотека от фестивала „Златен ритон” - Пловдив, 2015 г., с него се закри документалната програма на София Филм Фест 2016, бе отличен с наградата на ФС „Галиция“ на фестивала на военно-историческия филм Варшава, 2016.

Режисьор: Михаил Мелтев

Сценарий: Влади Киров, Михаил Мелтев, Мария Ханджиева

Оператор: Емил Пенев

Музика: Мариана Вълканова, Никос Кипургос

С участието на: Георги Марков, Юра Константинова, Николай Поппетров, Яковос Михаилидис, Мехмет Хачисалихоглу, Димитриус Стаматопулос, Спиридон Плумидис, Стоян Райчевски

Продуцент: Михаил Мелтев

Продукция: Meltian


Автор:
НБУ
Публикация:
17.02.2017 г. 15:00
Посетено:
1268
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/25128-spetsialna-prozhektsiya-na-dokumentalniya-film-prikazki-ot-balkanite