Сцена / екран / ефир

Спектакълът „Невидими № 3: ДОМ” вeче четвърта година успешно събира средства за бездомник

Борис Парашкевов от няколко години не живее на улицата благодарение на поезията си и екипа на спектакъла

Спектакълът „Невидими № 3: ДОМ” вeче четвърта година успешно събира средства за бездомник


◊ ПОКАНА

„Невидими № 3: ДОМ”

21 февруари 2017, вторник, 19:30 ч.
Център за култура и дебат „Червената къща”

Когато през 2013 екипът на Студио за документален театър „Vox Populi”  започва теренните си проучвания и интервюта с бездомници в София, върху които е построен вербатим спектакълът „Невидими № 3: ДОМ”, съдбата ги среща с бездомния поет Борис Методиев Парашкевов – едно от най-важните за Vox Populi открития, както го нарича режисьорът на представлението Неда Соколовска.

Историята на Парашкевов показва как изкуството и малките жестове могат да променят съдбата на хората към по-добро. Поетът остава без работа поради заболяване, а след смъртта на майка си – и без жилище. Тъй като не може да си осигури социални помощи, заживява като скитник.

След близо 15 години на улицата, благодарение на екипа на постановката, той отново има лична карта, както и социална пенсия. Това му позволява да наеме скромна квартира и покрие по-голямата част от наема й. Остатъкът идва от продажбата на издздената oт Vox Populi през 2014 негова стихосбирка „Болезнени видения”. Предстои издаването и на втора стихосбирка.

Зрителите на спектакъла могат да закупят „Болезнени видения” след края на всяко представление. Така те помагат на Парашкевов с остатъка от нужните средства за наем. Самият той признава, че за храна парите все още не достигат.

Eто част от поема на Парашкевов:

 

„Все още ли смяташ,

че нямаш власт?

Пак помисли.

 

Действай, за да се случи

нещо.

 

Действай.

Това има значение...”

Можете да научите още за живота на Парашкевов и да се срещнете с него на живо на 21 февруари (вторник) от 19:30 в Червената зала на „Центъра за култура и дебат „Червената къща”, когато „Невидими № 3: ДОМ се играе отново. Другата изненада за публиката е присъединяването на звездата на Сатиричния театър Йорданка Стефанова към актьорския екип.

Чрез „Невидими № 3: ДОМ” зрителите съпреживяват историите на бездомните хора, пресъздадени вербатим  (от лат. „дословно”) от актьорите, които от своя страна слушат запис на теренните интервюта по време на представлението. Така на сцената звучат истинските мисли на скитниците за дома, улицата, обичта и семейството, докато на екран в залата се излъчва живо видео с кадри от кофите за боклук около „Червената къща”.

„Невидими № 3: ДОМ” е третият спектакъл от поредицата „Невидими” на Студио за документален театър „Vox Populi”. Поредицата изследва живота на непознати и маргинализирани групи. В „Невидими № 1” и „Невидими № 2: Фу” на фокус са съответно хората с двигателни увреждания и представителите на китайската общност в България.

„Невидими № 3: ДОМ” е част от програмата на платформата за документално изкуство В/ХОД – съвместен проект на Студио за документален театър „Vox Populi” и „Червената къща „Андрей Николов”, реализиран с подкрепата на Фондация „Америка за България”.

Спектакълът е на български език, а зрителите сами определят каква цена да платят за билета си след края на представлението:15, 10 или 5 лв.

Можете да направите резервация тук:  http://www.redhouse-sofia.org/, на тел. (+ 359 2) 988 81 88, (+ 359 885) 82 85 32 и на office@redhouse-sofia.org.


„Невидими № 3: ДОМ”

Режисьор: Неда Соколовска;

Драматургична обработка: Радослав Чичев, Неда Соколовска;

Хореография: Николина Тодорова;

Сценография: Деница Аргиропулос;

Обработка на документален материал: Мириам Кожа;

Асистент-режисьор Стефани Ханджийска;

Участват: Йорданка Стефанова, Петко Каменов, Богдан Казанджиев, Пламена Пенчева, Тодор Близнаков.

 


Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
17.02.2017 г. 16:34
Посетено:
1073
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/25127-spektakalat-nevidimi-3-dom-veche-chetvarta-godina-uspeshno-sabira-sredstva-za-bezdomnik