Сцена / екран / ефир

Cabaret Unabomber гостува предпремиерно в София

Cabaret Unabomber – френски мултимедиен спектакъл на българския режисьор Димитър Узунов и театралната трупа Фамий Мунди

Cabaret Unabomber гостува предпремиерно в София


◊ СЪБИТИЕТО

Българската премиера на CABARET UNABOMBER ще се състои на 24.02.2017 от 19:30 в пространство ДНК на Националния дворец на културата в София, а официалната премиера в Париж е предвидена за април 2017 г.

Спектакълът поставя важни и актуални въпроси, свързани с изчезването на природата, с технологиите и с това как и дали те ограничават човешката свобода. Текстът, наскоро преведен на френски и издаден от парижкото издателство L’Espace d’un instant под името Protohérissé (BP: Unabomber) е на Здрава Каменова и Гергана Димитрова в превод на френски на Мари Врина-Николов. Оригиналното българско заглавие на пиесата е "Праехидно" и е носител на наградата Икар за драматургия през 2011 г. В текста са цитирани пасажи от манифеста Индустриалното общество и неговото бъдеще на Теодор Казински, свръхнадарен математик, който постепенно става радикален технофоб и се превръща в най-търсения терорист в САЩ през 80-те години на миналия век.

Първи мизансцен на Димитър Узунов в България след 12 години прекарани в Париж и Ню Йорк. През 2008 г. той основава трупата Фамий Мунди в Париж, чийто първи спектакъл "Сънят" печели Голямата награда на фестивала в Ница през 2010 г. Трупата е и два пъти носител на призванието “Млад талант на Париж”, давано на млади творци и творчески колективи от парижката община.

Партньори на събитието - Френски институт в България, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, SPEDIDAM, BBC Знание и сдружението Арте Урбана Колектив - София.
 
Режисура: Димитър Узунов
Видеосреда: Стефан Прива, Рафаел Фирон
Музика: Ромюалд Кагбо (РКА)
Осветление: Рафаел Фирон
С участието на: Алан Карбонел, Барнабе Пероте, Селин Барк, Нуш Жугле-Маркюс
Асистенти: Александрина ал Джасем, Деян Цвятков

Автор:
Публикация:
13.02.2017 г. 17:04
Посетено:
1200
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/25106-cabaret-unabomber-gostuva-predpremierno-v-sofiya