Сцена / екран / ефир

Пет испански филма в Арт салон „Любов и вино“ 2017, Русе

Прожекциите са от 1 до 5 февруари в зала „Европа” на Доходно здание

◊ ДНИ НА ИСПАНСКОТО КИНО В РУСЕ

Любителите на испанското кино в дните на Арт салон „Любов и вино“, Русе ще имат възможността да видят пет филма. Прожекциите са от 01 до 05 февруари 2017 година в зала „Европа” на Доходно здание, от 18:00 часа. Със съдействието на Институт Сервантес - София

 

01 февруари (18:00)

Във филма на нашумялата испанска режисьорка Ана Родригес Росел "В търсене на Еймиш" се разисква проблемът за изпитанията на любовта. Сюжетът отвежда двамата герои Лукас и Еймиш в Берлин, Верона и Боргето, където мъжът се стреми да опознае истинската същност на своята годеница и се опитва да си отговори на въпроса какво точно иска. С този филм режисьорката внушава посланието, че желанията се случват. Тя казва: “Погледни към небето и виж това, което искаш. Виж ситуацията. Ако вярваш, че нещо може да се случи, наистина ще стане”. Участват актьорите: Оскар Хенада, Мануела Велес и Жан Корне.


02 февруари (18:00)

Филмът “Овцете не изпускат влака” на режисьора Алваро Фернандес Армеро е съсредоточен върху изясняването на битийния въпрос за дихотомията щастие и начин на живот в определена социална и географска среда. Алберто и Луиса бягат от големия град и се настаняват да живеят в малко селце, за да запазят здрави семейните си връзки. Иделичният живот обаче бързо се заменя с недружелюбно поведение на двамата герои. Виждайки, че средата на село не може да спомогне за постигане на щастието в техния съвместен живот, Луиса си мисли, че то е възможно да се изживее чрез раждането на второ дете. Тази идея я обзема и тя се старае дя я осъществи на всяка цена.  


03 февруари (18:00)

Във филма Падане” зрителите ще съпреживеят срещата на Аслан със своята бивша съпруга Алма в ресторант Ел Алма (Душата). Той е болен от неизлечима болест и желанието му е за 24 часа да промени нейните спомени за изпълнените с щастие и нещастие дни в продължение на 27 години съвместен живот. Това е филм за страданието, любовта и съхранението на щастието в спомена. Чрез моралната рефлексия се търси възможността не да се представи болката, а да се конструира поле за ретроспекция на изживените щастливи мигове. Режисьор е Ана Родригес Росел. Участват актьорите: Емма Суарес и Бирол Юнел.  


04 февруари (18:00)

Режисьорът Родриго Сорогойен дел Амо показва във филма “Стокхолм” как определени очаквания и изисквания във взаимоотношенията провалят и най-обещаващата връзка. В изпитаната схема на любовните изживявания той е успял да вгради актуалния екзистенциален проблем за мимолетността на щастието. В този смисъл във филма “Стокхолм” е обсъдена възможността изкуството (киното) да бъде фактор за контраадаптация във време на нетрайност на естествените и позитивни човешки отношения.   


05 февруари (18:00)

Филмът Разни хора” нa режисьора Xyaн Kaвecтaни е разказ, в който умело са вплетени елементи на ĸoмeдията, дpaмaта, coциaлния paзĸaз, yжacа и cюppeaлизма. Основният проблем, който се поставя, е за устойчивостта на човешкия характер срещу агресията на враждебното поведение и хаоса в живота. Казано по друг начин, субективността е спектър от емоционални и мисловни позиционирания, които поддържат човешкото спрямо натиска на световете на външното.    

 


Автор:
Никола Бенин
Публикация:
01.02.2017 г. 15:07
Посетено:
1618
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/25036-pet-ispanski-filma-v-art-salon-lyubov-i-vino-2017-ruse