Сцена / екран / ефир

90 години по-късно: Народният театър "Иван Вазов" с премиера на "Майстори"

Най-популярната българска драма в прочита на Петринел Гочев ще видят зрителите на 28 януари

90 години по-късно: Народният театър "Иван Вазов" с премиера на "Майстори"


◊ СЪБИТИЕТО

90 години след като Николай Масалитинов поставя най-играната и популярна българска драма – „Майстори”, тя отново е на сцената на Народния театър „Иван Вазов”.

На 28 януари от 19:00 часа на Камерна сцена зрителите ще видят литературния шедьовър на Рачо Стоянов, представящ най-трагическия любовен триъгълник в националната ни драматургия, в прочита на Петринел Гочев.

Това е четвъртият път, в който драматичната притча за разкъсаната на парчета от любов, завист, съперничество и примирение българска душа е на първата ни сцена. Сега в съвременния, и впечатляващ с прозренията си, вариант на Гочев и изключителния актьорски състав: Гергана Змийчарова в ролята на Милкана, Иван Юруков в ролята на Найден, Зафир Раджаб в ролята на Живко, Стоян Пепеланов, Виктория Колева, Марин Янев, Васил Драганов и Емил И. Марков. В спектакъла, чийто драматург е поетесата и писател Мирела Иванова, участват и Александър Василев, Ралица Ананиева и Ивайло Светлинов.

В новата постановка режисьорът Петринел Гочев и актьорският екип успяват да постигнат удивително сцепление между модерното светоусещане и разтерзаността на днешния човек и декоративния, красиво стилизиран език на драмата „Майстори”, написана преди повече от 90 години.

Вероятно най-играната и популярна българска драма има интересна творческа история. Написана е през 1921 година, състои се от четири действия, но по съвет на приятели Рачо Стоянов я преработва и с нейния нов вариант, вече от пет действия, участва в конкурса на Министерството на просвещението за поощряване на родната литература и изкуство. Членовете на комисията обаче така и не забелязват пиесата и тя потъва в архивите.

Пет години по-късно е открита почти случайно и след преработка е поставена на сцената на Народния театър от главния режисьор на театъра Николай О. Масалитинов.

На 14 септември 1927 година с „Майстори“ се открива сезонът и успехът е толкова невероятен, че Рачо Стоянов се превръща за една нощ в литературна звезда, а пиесата – в литературна сензация. Преведена е на френски, сръбски и чешки и поставена в Загреб, Белград и Прага.

Спектакълът в София се играе два сезона. По-късно постановката е възстановена и е сред представените заглавия при гостуването на Народния театър през 1937 година в Канада и САЩ.

В края на Втората световна война драмата „Майстори“ отново е включена в репертоара на Народния театър. Постановката е дебютна работа на бъдещия знаков за националния ни театър режисьор Кръстьо Мирски. Декорите и костюмите са направени от известния художник Преслав Кършовски, а в главните роли влизат актьорите Любен Желязков (Живко), Любен Саев (Найден) и Маргарита Дупаринова (Милкана).

Втората премиера на „Майстори“ е на 22 април 1944 година на необичайно място: в пирдопското читалище „Напредък“. Причината е, че на 10 януари 1944 година, при поредната бомбардировка на София, върху северозападното крило на Народния театър пада бомба и дясната страна на зрителната зала е унищожена. На 29 март върху театъра отново пада бомба. Трупата и учениците в Държавната театрална школа са евакуирани в Пирдоп, имуществото на театъра също е евакуирано и представленията започват да се играят на сцената на тамошното читалище. Правят се турнета и в околните селища.

През следващите години пиесата е многократно поставяна и играна по сцените на  почти всички професионални и самодейни театри в цяла България.

За трети път в своята история „Майстори“ има премиера на сцената на Народния театър през 1999 година. Постановката е на Маргарита Младенова, сценограф и художник на костюмите е Вечеслав Парапанов, а в главните роли играят Васил Ряхов (Найден), Цветан Алексиев (Живко), Мирослава Гоговска и Биляна Петринска (Милкана).

Сегашната, четвърта постановка в Народния театър на „Майстори“ от Рачо Стоянов отбелязва 90-годишнината от първото й представяне в България.


◊ ЗА "МАЙСТОРИ" - МНОГО ЛИЧНО

Петринел Гочев:

Не зная дали очакванията или по-скоро инерциите изискват режисьорът да сподели свои мисли около правенето на един театрален спектакъл, около бъдещото представление. Винаги съм считал това за странно. Защо едно произведение да се нуждае от дообясняване и то предварително в програмата, която може би четете сега? Аз някак си притежавам вътрешната убеденост, че произведението на изкуството само по себе си е слово, затова и има способността да говори и да предизвиква мисли. Защо да изяснявам изясняващото се?!

Но тъй като инерциите са непреодолими, нека елегантно ги наречем традиции и да продължим. Аз няма да споделя мисли за пиесата на Рачо Стоянов, няма да разсъждавам - наистина водих собствената си битка мислите, посланията, споровете ми да се въплътят в този спектакъл. Тази история за демоничната война на двама мъже и убийството, което извършват, е моята история! Познавах живота на мъжете - майстори отблизо, от момчешките си години.

Животът ми даде дни на буйство и дни на покой, животът ме хвърли и в огъня на ревността, и в спазмите на завистта, но и ми подари съкровените величествени моменти да видя как под ръката ми излиза образ като изписан с божия дъх! „Бог се е отрекъл от мен!” - дори изрекох някога си. Това е! Ако ме попитат „Защо избра днес тази пиеса?”, отговарям на всички: „ТОВА Е МОЯТА ИСТОРИЯ!” Всеки един от нейните герои живя в мен с цялата си болка, страдание, низост и подлост, както и с непоносимото величие на любовта си. Аз съм Майстор!


* * *

„Майстори”
от Рачо Стоянов

Сценична версия Петринел Гочев
Сценография и костюми Юлиана Войкова-Неймен
Музика Стоян Руменин

Действащи лица и изпълнители:

Милкана - Гергана Змийчарова
Найден - Иван Юруков
Живко - Зафир Раджаб
Тихол - Стоян Пепеланов
Гена - Виктория Колева
Майстор Добри - Марин Янев
Майстор Янко - Васил Драганов
Шилото - Емил И. Марков
Чираци - Александър Василев, Ралица Ананиева и Ивайло Светлинов

Асистент-режисьори Боряна Митева и Меглена Димитрова
Драматург Мирела Иванова
Художник на плаката Гергана Змийчарова
Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
27.01.2017 г. 17:11
Посетено:
1236
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/25013-90-godini-po-kasno-narodniyat-teatar-ivan-vazov-s-premiera-na-maystori