Сцена / екран / ефир

Февруарски гастрол 2017 на Варненския театър

"Криворазбраната цивилизация", "Брак по принуда" и "Едноокият цар" в София

Февруарски гастрол 2017 на Варненския театър
               

◊ СЪБИТИЕТО

Варненският драматичен театър гостува в столицата на 8, 9 и 10 февруари с постановките "Криворазбраната цивилизация", "Брак по принуда" и "Едноокият цар", които ще бъдат показани на сцените на Сатиричния театър, Театър "Българска армия" и ТР "Сфумато". Медиен партньор на събитията е BG Radio.


◊ ПОСТАНОВКИТЕ

На 8 февруари от 19.30 на сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов” ще се играе най-новата варненска версия на класическата творба от Добри Войников „Криворазбраната цивилизация”.

Известният актьор и режисьор Стоян Радев Ге. К. посвети постановката на 95-годишнината на Варненския театър, обвързвайки я с историята на своя театър, както и въобще със съдбата на артиста. Неговият прочит определено е по-различен от всички познати досега интерпретации на творбата, които акцентират единствено върху будещото смях чуждопоклонничество на българина. Чувството за хумор, без да е спестено, сега придобива нов оттенък. „Криворазбраната цивилизация” ме вълнува заради копнежа към по-доброто, присъщ на всеки човек, а не заради заслепението пред чуждоземското”, уточнява режисьорът. Визията на Даниела Николчова връща неслучайно към второто десетилетие на XX век, когато е е основан Варненският театър (1921). Елегантните костюми, стилово изчистени и издържани в светлата гама с леки нюанси на бежово и зеленикаво, са изработени с изключително внимание към детайла, като всеки персонаж притежава и шапка, отговаряща на неговия характер. С особено достойнство носи своя сценичен костюм очарователната Гергана Арнаудова, която пресъздава образа на Мадам Злата, нейната първа главна роля. „За мен Мадам Злата е не просто интересна, тя е жена с мащаб, многопластова, с характер. Жена на място, знае какво иска, сега го иска. Като българка отразява европейския тертип, не от онези със забрадката и престилката. Забавното идва оттам, че тя не познава европейското, а има някаква своя представа за него”, усмихва се Гергана Арнаудова.

Участват още: Николай Божков, Гергана Арнаудова, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Славяна Иванова, Веселина Михалкова, Юлияна Чернева, Свилен Стоянов, Валери Вълчев, Петя Ангелова, Теодор Папазов, Константин Соколов, Даниела Викторова. Всички те са романтици, носещи всичките си вещи в един куфар и целия свят - на гърба си. Апропо, куфарите на пътуващите артисти са специални дарения за постановката от почитатели на Варненския театър от цялата страна.


На 9 февруари
от 19.00 в Театър „Българска армия” зрителите ще се срещнат с героите на „Брак по принуда” от Молиер в елегантния режисьорски прочит на проф. Пламен Марков. Сценографията и костюмите отново са на Даниела Николчова, а авторската музика – на Петя Диманова. Става дума за два фарса в в един усмихнат спектакъл, като след „Брак по принуда” идва „Рогоносец без рога” – задължително в тази последователност. Представлението е наситено с чувството за хумор, характерно за онова време, пък и не само за него. Молиеровите фарсове, в които лесно може да се открият аналози с днешния ден, въздействат като съвременни ситуационни комедии. Качественото забавление осигуряват Николай Божков, Петя Ангелова, Стефан Додуров, Веселина Михалкова, Валери Вълчев, Николай Кенаров, Адриан Филипов, Ина Добрева, Пламен Димитров и Стоян Радев.


Варненският театрален гастрол ще завърши на 10 февруари, когато от 17.00 и 20.00 в ТР "Сфумато" ще бъде представен "Едноокият цар" от каталунския автор Марк Креует. Постановка Петър Денчев, сценография и костюми Теодора Лазарова, музика Христо Намлиев. Участват: Симеон Лютаков, Милена Кънева, Биляна Стоева, Пламен Димитров и Николай Божков.

Постановката е издържана в непознатия за България жанр Observational comedy - комедия на наблюдението. Той води началото си от комедийните stand up-актьори, които избират банална или несъществена тема, върху която да реализират обобщения. Марк Креует прави точно това. Той избира страничен и неглобален проблем, една травма с извадено око, по-скоро частен случай, за да конфронтира своите персонажи и да ги вкара в лабиринт от действия, които ги карат да отстъпят от своите убеждения или поне да се огънат. Оттам нататък жанрът се отклонява от политическата сатира и стига до черна комедия. "Едноокият цар” е селектиран за участие в Международния театрален фестивал „Славия” – Белград 2017.

 

Билети на касите на театрите и в мрежата на Eventim.bg



Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
25.01.2017 г. 15:10
Етикети:
Посетено:
1625
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24996-fevruarski-gastrol-2017-na-varnenskiya-teatar