Сцена / екран / ефир

13 български късометражни филма в петък, 13-ти, в кино „Люмиер”

“Късо кино без край” е тазгодишната инициатива на НДК и НФЦ в Деня на българското кино

13 български късометражни филма в петък, 13-ти, в кино „Люмиер”


◊ СЪБИТИЕТО

13 български късометражни филма от последните 5 години ще бъдат показани на 13 януари, петък, в кино „Люмиер”. Инициативата “Късо кино без край” е резултат от партньорството между Националния дворец на културата (НДК) и Националния филмов център (НФЦ). С нея двете институции отбелязват Деня на българското кино*.

Късометражното кино се прави предимно от млади творци, за които подкрепата в началото на техния професионален път е от изключителна важност. Този вид кино почти няма шанс да бъде видян на голям екран, а в същото време фестивалите му обръщат все по-голямо внимание.

„През последните години успешните български късометражни филми са все повече, представят ни достойно пред света и печелят национални и международни награди. За късите форми в изкуството се изисква максимална концентрация, талант и целенасоченост, за да успееш в 5 или в 15 минути да разкажеш история, да предадеш емоция и да събудиш размисли. Тъкмо затова ние от НДК и НФЦ за пореден път заставаме в подкрепа на младите кинотворци“, споделиха изпълнителният директор на Двореца Мирослав Боршош и изпълнителният директор на Националния филмов център – Камен Балкански.

След като през 2015 година на 13 януари бе отбелязан 100-годишният юбилей на българското кино, а през 2016 НДК и НФЦ подписаха меморандум за сътрудничество и подкрепа на родни филми,  през 2017 г. двете институции канят кинолюбителите на “Късо кино безкрай”.

Програмата включва наградените късометражни продукции на Националния фестивал за игрално кино “Златна роза” от 2011 г. насам. Лентите могат да се видят в петък 13-ти, между 15 и 20 ч. в кино „Люмиер“. Входът е свободен.


Програма “Късо кино без край”:

. Куче, реж. Владимир Петев, 25 мин
. Капия, реж. Елена Тончева, 20 мин
. На червено, реж. Тома Вашаров, 21 мин
. Преди да заспя, реж. Николай Тодоров, 30 мин
. Синът, реж. Христо Симеонов, 29 мин
. Ето човека, реж. Димитър Кутманов, 30 мин
. Чест, реж. Павел Веснаков, 30 мин
. Парафиненият принц, реж. Павел Веснаков, 23 мин
. Скок, реж. Петър Вълчанов, Кристина Грозева, 30 мин
. Солено и сладко, реж. Поли Генчева, 12 мин
. Демони, реж. Александър Етимов, 5 мин
. Заложна къща, реж. Нешка Караджинска, 8 мин
. Шопинг, реж. Димитър Коцев-Шошо, 7 мин


*13 януари е датата на първата публична прожекция на български филм – "Българан е галант” на Васил Гендов. На този ден българската филмова общност чества своя професионален празник.



Автор:
Организаторите
Публикация:
12.01.2017 г. 17:16
Посетено:
1311
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24925-13-balgarski-kasometrazhni-filma-v-petak-13-ti-v-kino-lyumier