Сцена / екран / ефир

Първа българска сценична версия на текстове на легендарния австрийски писател и драматург Томас Бернхард

Премиера на "Повече не или така нареченият Бернхард"

Първа българска сценична версия на текстове на легендарния австрийски писател и драматург Томас Бернхард


◊ СЪБИТИЕТО

Сдружение за съвременно изкуство в условия на високо напрежение – Нейно Величество Тенджерата под налягане
и
ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс
представят

Повече не или така нареченият Бернхард

Премиера: 14 януари 2017 | 19:30 ч.

. Идея и концепция: Александър Митрев и Ида Даниел
. Текстове: Томас Бернхард, Александър Митрев и Ида Даниел
. Превод: Владко Мурдаров и Александър Андреев
. Музика: Тодор Стоянов и Александър Даниел
. Сценична среда: Тита Димова-Вантек

Участват: Александър Митрев, Цвети Даскалова и Деница Даринова


„Повече не или така нареченият Бернхард“, по идея на Ида Даниел и Александър Митрев, е първото представление през новата година на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Премиерата на спектакъла е на 14 януари 2017 г. от 19:30 ч.

Спектакълът напомня на лекция и театрално изследване, в което методът е фокусиран върху поставянето под въпрос: на държавното, на националното, на социалното, на институциите, на наградите, на финансовите отношения, на приятелствата, на днешното. В сценичното действие внимателно проникват потенциалното, възможното и съвременността.

Идеята за спектакъла е на две от най-интересните имена в полето на свободния театър у нас - актьорът Александър Митрев и режисьорката Ида Даниел. Двамата правят своеобразен колаж от собствени текстове и откъси от различни произведения на Томас Бернхард, сред които последната му книга „Моите награди“ и пиесите „Мъртвец“, „Мач“, „Клаус Пейман отива да си купи панталони и идва с мен да яде“.


◊ ЗА ТОМАС БЕРНХАРД

Томас Бернхард е австрийски белетрист, поет и драматург, смятан за един от най-важните немскоезични писатели след Втората световна война. Роден през 1931 г., той израства в Южна Бавария, близо до Залцбург. Неговият дядо – писателят Йоханес Фроймбихлер, настоява за художественото образование на Бернхард. В ранна възраст Бернхард изучава музика и през целия си живот остава дълбоко свързан с това изкуство. На шестнадесет се разболява от туберкулоза и прекарва годините между 1949 и 1951 в санаториум.

Томас Бернхард следва драматургия и актьорско майсторство в Университета  „Моцартеум“ в Залцбург и получава стипендия в Академията по музика и изобразително изкуство във Виена. Работил е като журналист, предимно като криминален репортер. От 1965 г. се премества в уединено село в Олсдорф, Австрия, където живее до смъртта си през 1989 г.

Автор на множество романи и театрални пиеси, носител на престижни литературни награди и отличия, Томас Бернхард гледа директно в прикриваните тайни, в раните и срама на австрийското общество. В завещанието си забранява нови постановки на пиесите си и издаването на непубликуваното му творчество в Австрия. През 1999 г. тази забрана е отменена от негов наследник.

До 80-те години работата на австрийския писател и драматург не е била добре позната в България. Днес много от романите и пиесите му са преведени на български, но „Повече не или така нареченият Бернхард“ е първата сценична версия по негови текстове в България.


* * *
С финансовата подкрепа на Австрийско посолство в България и Министерство на културата на България.

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
12.01.2017 г. 16:32
Посетено:
1232
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24919-parva-balgarska-stsenichna-versiya-na-tekstove-na-legendarniya-avstriyski-pisatel-i-dramaturg-tomas-bernhard