Сцена / екран / ефир

„Влюбеният Шекспир" с българска премиера през 2017-а

Постановка на проф. Пламен Марков във Варна

„Влюбеният Шекспир" с българска премиера през 2017-а

◊ СЪБИТИЕТО

На 21 и 24 януари 2017, 19.00 ч., Основна сцена на Драматичен театър "Стоян Бъчваров", предстои българската премиера и първата премиера за новата година на Варненския театър на „Влюбеният Шекспир” - театрална адаптация върху онзи романтичен сюжет, залегнал в основата на прочутия британско-американски филм от 1998 г. на Джон Мадън, с Гуинет Полтроу, Джоузеф Файнс и Джуди Денч, спечелил 7 награди "Оскар".

Почти 2 години продължават преговорите на Театрално-музикалния продуцентски център Варна за получаване на авторските права върху драматизацията на Ли Хол, по сценария на Марк Норман и Том Стопард.

 

◊ РЕЖИСЬОРЪТ

Проф. Пламен Марков, член-кореспондент на БАН, един от най-изтъкнатите представители на съвременния авторски режисьорски театър в България. С неговото име са свързани едни от най-успешните постановки на Варненския драматичен театър както във времето назад, така и през последните години. Достатъчно е да припомним само абсолютния връх „Ричард III” с 3 награди ИКАР, без да забравяме и последните топ спектакли на професора - “Вуйчо Ваньо”, „Ревизор”, „Ретро” и „Брак по принуда”.

 

◊ ПОСТАНОВКАТА

Както обикновено, стилът Пламен Марков започва от превода и адаптацията, за да обхване след това и всички режисьорски компоненти на театралната постановка. Ползвани са също преводни текстове от Валери Петров, Владимир Свинтила, също стихове от Кр. Марлоу, преведени от Александър Шурбанов и Евгения Панчева. И както може да се очаква, в своя постановъчен екип Пламен Марков отново ангажира художничката Мира Каланова и композитора Калин Николов - същото звездно трио, което изведе на върха и „Ричард III”.

Любопитна е смяната на гледната точка – от историческата драма на Шекспир към любовната история с Шекспир, която – макар и базирана върху някои исторически лица, все пак е измислена. „Влюбеният Шекспир” се позовава на театрален дневник, в който Филип Хенслоу, собственик на театър и продуцент, ако трябва да употребим днешна лексика, си е записал кому какви пари е изплатил.

Много от героите, репликите и сюжетните похвати се отнасят до пиесите на Шекспир, така че в съвременното преживяване на Шекспир присъства и автентичният Шекспир. Хореографията и сценичния бой разработва Камен Иванов, младата и талантлива варненка Василена Ялъмов, сега студентка по сценография в НАТФИЗ, асистира на доц. д-р Мира Каланова.

 

◊ АРТИСТИТЕ

Адриан Филипов и Цветина Петрова изпълняват централните роли на Ромео и Жулиета, но в тази комедия за недоразуменията около написването на прочутата пиеса „Ромео и Жулиета” и забраната жени да играят в театъра, значение имат, естествено, всички останали персонажи.

Действащи лица и изпълнители:

. Уил /Ромео - Адриан Филипов
. Марлоу - Димитър Мартинов
. Хенслоу - Стоян Радев
. Фениман /Аптекар - Николай Кенаров
. Ламбърт /Тибалт - Валери Вълчев
. Бърбидж /Валентин - Валентин Митев
. Розалина - Полина Недкова
. Тилни - Пламен Георгиев
. Кралицата - Веселина Михалкова
. Виола/Кент/Ромео/Жулиета - Цветина Петрова
. Дойката - Милена Кънева
. Ралф/Дойката - Свилен Стоянов
. Нол/Бенволио - Константин Соколов
. Адам/Лейди Капулети - Антонио Угрински
. Джон - Гергана Арнаудова
. Уобъш/пролога - Пламен Димитров
. Уесекс - Стефан Бодуров
. Мадам де Лесепс - Биляна Стоева
. Нед Алейн/Меркуцио - Симеон Лютаков
. Сам/Жулиета - Недялко Сефанов
. Лодкар - Николай Божков
. Моли - Даниела Викторова
. Кейт - Анжела Жекова/Ели Пенчева
. Робин, Самсон, Абрам, Грегорио, проститутки, музиканти, свита, зрители, сътрудници

Цялата артистична свита около „Влюбеният Шекспир”, въоръжена със съответната доза английски хумор, се е наела да разясни кога, как и защо все пак се влюбва човек!

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
04.01.2017 г. 13:50
Посетено:
1647
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24886-vlyubeniyat-shekspir-s-balgarska-premiera-prez-2017-a