Сцена / екран / ефир

1500 души изненадаха Райна Кабаиванска за рождения й ден

Публиката, учениците на Райна Кабаиванска, заедно с оркестъра и хора на Софийска опера и балет изпяха „Многая лета“

1500 души изненадаха Райна Кабаиванска за рождения й ден
Сн. Крум Стоев


1500 души изненадаха импровизирано Райна Кабаиванска във вторник вечерта с предстоящия й на 15 декември рожден ден.
Това се случи след третия, последен за годината спектакъл на операта „Турандот“ на Школата Кабаиванска и Нов български университет.

Публиката, учениците на Райна Кабаиванска, заедно с оркестъра и хора на Софийска опера и балет изпяха „Многая лета“ и аплодираха бурно голямата оперна прима, която излезе на сцената, за да поздрави младите оперни артисти и цялата трупа на Софийската опера веднага след спектакъла.

Трите представления на „Турандот“ от Джакомо Пучини на 9, 11 и 13 декември предизвикаха възторга на българската публика. Специално за спектакъла в София пристигнаха за участие млади артисти от Школата на Райна Кабаиванска  от Италия, Южна Корея, Испания, Китай, Сърбия и България. Всички те са участници в майсторските класове на голямата оперна актриса в НБУ, Академия Киджана в Сиена и Музикалния институт „Веки-Тонели“ в Модена, Италия, стипендианти на нейния фонд и вече  градят международни кариери.

Спектакълът беше представен само 3 месеца след XVI майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов Български университет, на който тя избра основния солистичен състав за “Турандот”. Това издание на майсторския клас отбеляза рекорден брой кандидати за участие в него от общо 19 държави.

“Турандот” е третият проект в продължение на усилията на Райна Кабаиванска не само да открива и работи с млади таланти, но и за тяхното представяне на световната оперна сцена.

През 2010 г. Софийската опера, Нов български университет и фонд “Райна Кабаиванска” представят операта „Бохеми“ със студенти на Райна Кабаиванска от България и Италия. Постановката се играе в шест представления в София през 2010 и 2011 г., а през януари 2012 г. – и в два спектакъла в Театро Комунале „Лучано Павароти“ в Модена, Италия.

През декември 2012 г. бе реализиран и втори оперен спектакъл – „Вертер“ на Жул Масне, постановка на Софийската опера и Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел, Белгия, в партньорство с Нов български университет.

Амбицията на продуцентите от Нов български университет и тази година е, след премиерата си пред българска публика, спектакълът на “Турандот” да бъде представен и на международна сцена.
 
Автор:
Десислава Бинева
Публикация:
14.12.2016 г. 14:23
Посетено:
1663
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24826-1500-dushi-iznenadaha-rayna-kabaivanska-za-rozhdeniya-y-den