Сцена / екран / ефир

"Едип цар" на сцената на Народния театър

Драматичен театър „Стефан Киров” Сливен гостува в София

 "Едип цар" на сцената на Народния театър


◊ СЪБИТИЕТО
 

ДТ „Стефан Киров” Сливен ще гостува с премиерния си спектакъл "Едип цар" на Камерната сцена на Народен театър „Иван Вазов” във вторник, 13 декември от 17.00 часа.

Спектакълът е сценичен разказ, основан на трагедията от Софокъл "Едип цар" и текстове от Фридрих Дюренмат.

Това е представление, което се гледа на един дъх, въпреки. Въпреки тежката старогръцка трагедия, която разказва, въпреки сложните човешки и философски проблеми, които поставя, въпреки сложната плетеница от препратки към минало, настояще и бъдеще. С „Едип цар“ на Сливенския драматичен театър режисьорката Биляна Петрова не само отваря прозорец към историята за Едип цар, разказана от Софокъл преди 2500 години, но с текстовете на Дюренмат по тази велика антична драма прави театралния разказ по-близък до съвременния човек и той има шанса да го прочете на разбираем език.

В „Едип цар” актьорският екип си подава умело топката от ръка в ръка и влиза от сцена в сцена заразително, за да разгърне театралния разказ в избраната посока и изгради своя прочит на Софокъл до кулминацията и после, с истински художествен устрем, до един впечатляващ финал.

Това е спектакъл, който не просто разказва една стара история. „Едип” е спектакъл, който вълнува, разтърсва и праща актуални послания към зрителя и християнския морал на новия човек, в които за греха има покаяние, за престъплението – наказание, а за човека – освен карма, и право на избор.

Режисьор Биляна Петрова
Сценограф Елица Андреева
Хореограф Ина Гергинова

Участват:

Ивайло Гандев - Едип
Сабина Коен - Пития
Николина Янчева - Сфинкс
Димитър Марков - Тирезий
Димитър Костадинов - Креон
Таня Йоргова - Йокаста


Билети за спектакъла могат да се закупят на касите на Народен театър.

 

Автор: НТ "Иван Вазов"
12.12.2016 г. 15:37
Посетено: 1117
Етикети: театър, премиера, НТ Иван Вазов, ДТ Стефан Киров Сливен, Едип цар
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24806-edip-tsar-na-stsenata-na-narodniya-teatar