Сцена / екран / ефир

Пианистът Людмил Ангелов и сопраното Ина Кънчева в театралния концерт „Духът на дивата”

10 декември 2016, 19:30 ч., зала „Пеша Николова” на Център за култура и дебат „Червената къща”

Пианистът Людмил Ангелов и сопраното Ина Кънчева в театралния концерт „Духът на дивата”


◊ СЪБИТИЕТО

Tеатралният концерт „Духът на дивата”, посветен на изключителната фигура на Полин Виардо
– певица и композитор от XIX век ще представи в програмата си платформата за документално изкуство В/ХОД в партньорство с Фондация „Културни перспективи” и Фондация „Пиано екстраваганца”.

Режисьор на спектакъла е Марий Росен, сценографията е дело на Мариета Ценова, а участие в проекта взимат: сопраното Ина Кънчева, пианистът Людмил Ангелов и актрисата Елена Атанасова. 

Публиката може да ги види на 10 декември, събота от 19:30 ч. в зала „Пеша Николова” на Център за култура и дебат „Червената къща”.

„Духът на дивата” проследява историята на Полин Виардо – непозната за мнозина, но обичана и почитана от посветените на музиката. Животът на тази харизматична певица и композитор от XIX век е богат, наситен, интензивен. Баща й Мануел Гарсия е любим тенор на Росини, а сестра й Мария Малибран – една от най-ярките оперни звезди на своето време. Съдбата на Полин я среща с велики личности. Детската й любов е учителят по пиано Ференц Лист, а голямата, но сложна и невъзможна – писателят Иван Тургенев. Виардо е не само вдъхновяваща личност за мнозина, но също открива таланти, подкрепя ги, вярва в тях. Един културен медиатор и прототип на съвременния свободен артист.   
                      
Целта на спектакъла на Марий Росен не е да разказва изчерпателно и линейно, а по-скоро да запознае зрителите с Полин Виардо. Да погледне през различни шпионки към живота й. Сценарият на „Духът на дивата” е изграден от документални текстове – писма от и към нея, спомени на нейни роднини и съвременници, статии от вестници, които се редуват с песни на композиторката и произведения на Шопен, Лист и Росини. Людмил Ангелов и Ина Кънчева не са само музикални изпълнители, но заедно с актрисата Елена Атанасова участват в създаването на театрални картини, които с лекота, ирония и малко безотговорност интерпретират времето и героите.

„Духът на дивата”
Сценарий и режисура: Марий Росен
Костюми и сценография: Мариета Ценова
Стайлинг: Росица Петрова
Сопрано: Ина Кънчева
Актриса: Елена Атанасова
Пиано: Людмил Ангелов


Автор:
Рада Езекиева
Публикация:
09.12.2016 г. 14:59
Посетено:
1271
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24792-pianistat-lyudmil-angelov-i-sopranoto-ina-kancheva-v-teatralniya-kontsert-duhat-na-divata