Сцена / екран / ефир

Спектакъл провокира диалог между актьори и артист с увреждания на сцената

Анжела Пенчева е първият артист с увреждане в света, който използва комуникационна технология от фондация „Асист” на сцената и повежда диалог с актрисата Яна Маринова

 Спектакъл провокира диалог между актьори и артист с увреждания на сцената


◊ СЪБИТИЕТО

На 5 декември (понеделник) в 19:00 часа можете да видите едно различно и малко познато до този момент събитие в Центъра за култура и дебат „Червената къща” – отворената репетиция (work in progress) на „Mоят живот! Да имаш ляв палец”. Тя е по инциатива на театралния режисьор, педагог и директор на Университетски театър на Нов български университет (НБУ) доц. Възкресия Вихърова и е провокирано от едноименната книга на Анжела Пенчева, жена с тежки увреждания в следствие на детска церебрална парализа, придобита по време на раждане.

Отворената репетиция е един сравнително нов формат, който поставя акцент върху същността на правенето, вместо върху крайния резултат. Works in progress са нещо съвсем ново за българските зрители. Те не просто ще наблюдават случващото се на сцената, както са свикнали при посещение в театъра, а ще бъдат партньор, въвлечен в правенето на сценичния продукт.

На сцената пърформъри, танцьори и хореографи ще влязат в диалог помежду си и въвлекат зрителя в създаването на медия от нов характер. Всичко това ще се случи в присъствието на самата Анжела и с нейно участие. Така интерактивният спектакъл ще покаже как болното тяло, превърнало се в провокация за артиста, става причина за изграждане на нова художествена реалност. Въпреки тежката си диагноза, Анжела притежава силата да живее, да се весели и да създава!

На сцената Анжела ще използва иновативни комуникационни технологии, предоставени от фондация „АСИСТ”, за да проведе диалог с познатата на публиката от сериала „Стъклен дом“ актриса Яна Маринова. Анжела е първият артист с увреждане в света, който използва тази технология на сцената.

Отворената репетиция е част от програмата на платформата за документално изкуство В/ХОД. Цената на билетите е 10 лв.

• Половината от средствата ще бъдат внесени в дарителска сметка, за да може системата за комуникация на Анжела да е мобилна и да е навсякъде с нея.

Входът за журналисти е свободен. Предварителна резервация можете да направите тук: http://redhouse-sofia.org/Event.aspx?id=14471, както и на телефон (+ 359 2) 988 81 88, (+ 359 885) 82 85 32 и e-mail: office@redhouse-sofia.org.
За повече информация: Димитър Трифонов, координатор на Университетски театър на НБУ, 0884 16 67 18.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

В презентацията участват артистите:

Алекс Манчева – професионален танцьор, хореограф, изпълнител и преподавател по танц и физически театър на деца от 5-15 години
. Проблем – Движението, създаващо се в съзнанието и реализирането му в реалното пространство - Кои са границите и възможностите за проявата му?
. Послание - Това, което виждам ли си ти...

Ася Иванова – актриса и театрален педагог
. Проблем – Методът „Фелденкрайс. „Колкото пъти съм се срещала досега с него, винаги ми е носил изненада, лекота и радост. Въпреки всички сълзи, които отделих, четейки текста на Анжела Пенчева, той също ми донесе изненада, лекота и радост“.

Ирена Иванова съвместно с Дария Митушева - ателие „Експериментика“
. Проблем – Темата за болното тяло като част от вътрешния свят на всеки човек. Как той носи „болната” част от тялото си и как успява да преодолее границите на ограничението, което тя поставя?
. Послание – Хората, които имат зима, знаят как да се справят с нея.

Калина Терзийска - театрален режисьор и пърформър; „Зона за креативност и култура – ЗОНА К2”.
. Проблем – „Особено ме вълнува връзката между театъра и терапията. И как усилието да откриеш образ, метафора и мелодия трансформира травмата в изкуство.”
. Послание – „Блясъкът на здравата душа се процежда през маската на персоната, дори сияе. Там, където има тежка рана, душата бяга.”
 
Мирослава Захова - съвременни и алтернативни сценични изкуства в сферата на танца 
. Проблем – Танцов пърформанс с отворена дискусия на тема „Тялото като интериор“.
. Послание – Да се търси възможното и това какво тези хора могат, а ние „нормалните“ – не, а не обратното.

Кристиана Бояджиева - театрален режисьор
. Проблем – „Да създадем диалог между Анжела и нейния партньор на сцената. Сега това е актрисата Яна Маринова. Трите заедно говорим, изслушваме се, записваме... Всъщност сме четири. Винаги, като едно „тихо” присъствие е Елена Пенчева – майката. Анжела наистина е човек, който може да говори. Въпросът е да имаме сетивността и търпението да чуем.
. Послание – Как човекът, определен като „нищо неможещ” преодолява чуждите и собствени предразсъдъци и не се спира в пътя да сбъдва мечтите си?

Петко Георгиев – дипломант в магистърска програма „Архитектура“ в НБУ
. Проблем – Изследване на връзките и синтез между архитектура – движение (танц) – звук (музика) в полето на високите технологии. Връзките между „старо“ и „ново“ и дистанцията между тях.
. Послание – Високите технологии като медиатор в съвременната социална среда между хора с различни специфични потребности.

Смилен Савов, съвместно с Жозефа Желязкова – мултимедиен художник.
. Проблем – „Изследването на движението и желанието за такова е важно за мен, а в ситуацията с Анжела, то става знаково, ключово, бавно, но сигурно, видяно и помислено, планирано и загатнато.”
. Послание – По-важни са битките и предизвикателствата, посрещнати достойно и смело, и там се крие надеждата и победата.


Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
04.12.2016 г. 14:54
Посетено:
1914
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24753-spektakal-provokira-dialog-mezhdu-aktyori-i-artist-s-uvrezhdaniya-na-stsenata