Сцена / екран / ефир

Премиера на новия сезон на "5 минути София - музеите на града"

5 декември 2016, 18 часа, Филмотечно кино "Одеон"

Премиера на новия сезон на "5 минути София - музеите на града"


◊ ПОКАНА

Имаме удоволствието да ви поканим на премиера на новия сезон на "5 минути София - музеите на града".

Очакваме Ви на 05.12.2016 г. във Филмотечно кино "Одеон" от 18:00 часа.

„5 минути София” е документална поредица за събития, личности, легенди и артефакти от историята и културата на древния град. Филмовите малки серии срещат съвремието с изкуството на древните траки, с инфраструктурните проекти на римляните, с уменията в живописта и художествените занаяти на древните българи, с разрушенията и градежите на мюсюлманите, с борбите и съжителството на религиите, със стремежите и усилията на новите българи да построят своята столица, взимайки най-доброто от артистичния и духовен свят на Европа. Динамичното представяне на истории, снимки, архивни кадри, комикси, рисунки, анимации и колажи доближава малките филмчета до интернет изказа и провокира зрителя да сътвори своята петминутна история.

Филмите от документалната поредица „5 минути София“ предизвикват зрителския интерес именно със своята концентрирана информация и атрактивно представяне. От 2012 година насам екипът на „Камен Во студио“ реализира 36 епизода от поредицата, благодарение на помощта на Програма „Култура“ на Столична община и Минерални води „Банкя“.

Новите 6 епизода от поредицата – „5 минути София – музеите на града“ разкриват пред зрителите историята и обаянието на пазителите на нашето културно наследство – Музеят за история на София, Националният исторически музей и Националният археологически институт с музей към БАН. Всеки музей е представен в два епизода – първият разказва неговата история, а вторият акцентира върху най-забележителния експонат, който се съхранява в него. Като показва музеите по атрактивен начин и разкрива любопитни факти, късометражната документална поредица цели да увеличи интереса на хората към съответните музейни институции.

София е мястото, където ако се заредим с познание и знаем къде да гледаме, можем да почувстваме осем хиляди години емоции.


Автор:
Таня Димова, "Камен Во студио"
Публикация:
03.12.2016 г. 18:35
Посетено:
1354
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24746-premiera-na-noviya-sezon-na-5-minuti-sofiya-muzeite-na-grada