Сцена / екран / ефир

Асен Блатечки, Койна Русева, Калин Врачански в "Малко комедия" от А. П. Чехов

Премиера в София на 28 ноември в Открита сцена „Сълза и смях“

Асен Блатечки, Койна Русева, Калин Врачански в "Малко комедия" от А. П. Чехов


◊ СЪБИТИЕТО

Асен Блатечки,
Койна Русева,  
Калин Врачански

в новата постановка на театрална къща Viva Arte и ДТ “Адриана Будевска“ Бургас

Малко комедия
(постановка Борислав Чакринов)

Премиерата в София е на 28 ноември в Открита сцена „Сълза и смях“


„Малко комедия“ всъщност е не една, а цели две обединени театрални пиеси: „Предложение” и „Мечка” по текстове на гениалния руски автор А. П. Чехов.

В комедията „Предложение” на преден план излизат гордостта, инатът и копнежът за истинска любов, която да не е подчинена на материални ценности. Героите  не осъзнават, че житейското им време изтича твърде бързо, че човешката близост и добрите отношения могат да станат жертви  на тяхната безсмислена опърничавост. Копнежът за близост, който изпитват един към друг, им се изплъзва и дори ги разболява. И въпреки това, почти до края на постановката, те не отстъпват от нищожните си мании за собствена стойност и криворазбрана гордост.

Комедията „Мечка” разказва шеговито патетичната история на вдовицата Попова, която е твърдо решена да обича до гроб покойния си съпруг, но не успява да удържи на обещанието си, съблазнена от кредитора на семейството. Двамата се сблъскват в абсурден  спор за любовта: кой е по-верен и постоянен – мъжът или жената. В увлечението си за надмощие един над друг те дори се предизвикват на дуел, но както всички комедии, така и тази завършва с щастлив край. След безкрайни спорове двамата герои се влюбват и с шеметно колебание напред - назад, предизвикано от горещото привличане един към друг, се събират.

Двете пиеси, изкусно обединени в един забавен текст, ни увличат в завладяващ сюжет, който докосва душите и сърцата ни. „Малко комедия“ ни кара  да се замислим кое е важно в живота и какви ценности ни ръководят, а виртуозното актьорско трио придава на представлението неповторим блясък чрез уникалните интерпретации на гениалните Чехови персонажи.


 
Автор: Театрална къща "Вива Арте"
26.11.2016 г. 12:59
Посетено: 1752
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24676-asen-blatechki-koyna-ruseva-kalin-vrachanski-v-malko-komediya-ot-a-p-chehov