Сцена / екран / ефир

Киномания показва над 80 филма, Зала 1 на НДК ни посреща с нов екран

Кинопанорамата започва на 17 ноември

Киномания показва над 80 филма, Зала 1 на НДК ни посреща с нов екран


◊ КИНОМАНИЯ НА 30

Над 80 филма ще покаже юбилейното 30-о издание на Киномания, селектирани в специални филмови сесии - детско кино, Фестивал на френския филм, ленти, посветени на музиката и велики музиканти, хитови продукции, златни класики и др.

Киномания 2016 започва на 17 ноември и ще продължи до 1 декември.В афиша са включени премиерно едни от най-силните и стойностни филми от световното кино, излезли през последните две години, които не са показвани в България. 

„Киното е споделено преживяване. Смисълът му е да вълнува, да спира дъха. Няма как да ти спре дъхът, ако устата ти е пълна с пуканки”. С тези думи откри пресконференцията за Киномания изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош. Той подчерта, че във фестивала са включени филми, които никъде другаде не могат да се видят. Боршош анонсира новия екран, с който е оборудвана зала 1 специално за Киномания.

 

◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

Кинопанорамата ще представи ретроспектива на големия италиански режисьор Бернардо Бертолучи. В специално видеообръщение към българските киномани той сподели, че се надява неговата ретроспектива да накара публиката да мечтае. Погледът към творчеството на режисьора е по повод 75 години от рождението му.

Наградата „Майстори в кинозанаята” ще има своето първо българско издание на 15 ноември в кино Люмиер - непосредствено преди прожекцията на лентата „Малкият Буда“.

Шестото издание на Фестивала на френското кино за пети път ще се проведе в рамките на Киномания. Специално за прожекцията на филма „Сезан и Емил Зола” в България ще дойде режисьорът му Даниел Томпсън, обяви Пиер Гийме – културно аташе на Френския културен институт.

 

◊ БЪЛГАРСКИТЕ ЗАГЛАВИЯ НА КИНОМАНИЯ

Няколко български филма са включени в програмата на Киномания. Събитието ще бъде открито с филма "Слава", създаден от екипа на "Урок".

"Пеещите обувки" на режисьора Радослав Спасов разказва историята на гранд дамата на българската естрадна музика Леа Иванова.

Братята Гелеви ще представят интересната анимация, сбор от късометражни филми, обединени от обща тема – „Зоотроп”.

Документалният филм „Балканска хармония – истина или сън” на режисьора Атанас Киряков разказва за българския музикант Теодосий Спасов.

Филмът „Поне веднъж да полетя” на режисьора Галина Кралева е посветен на големия български творец – режисьор, актьор и художник Иван Андонов.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
10.11.2016 г. 11:47
Посетено:
1758
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24554-kinomaniya-pokazva-nad-80-filma-zala-1-na-ndk-ni-posreshta-s-nov-ekran