Сцена / екран / ефир

„Контраплан” представя нови пет български късометражни филма на 9 и 22 ноември

„Контраплан” – платформата за българско късометражно кино на Центъра за култура и дебат „Червената къща”

„Контраплан” представя нови пет български късометражни филма на 9 и 22 ноември
Кадър от филма "Любов", реж. Боя Харизанова; Награда за най-добър филм на Фестивала на късометражното кино, Африн 2016, Сирия


◊ СЪБИТИЕТО

„Контраплан” представя нови пет български късометражни филма на 9 и 22 ноември

На 9 и 22 ноември от 19:00 в Червената зала можете да видите пет български късометражни филма в рамките на „Контраплан” платформата за българско късометражно кино на Центъра за култура и дебат „Червената къща”.

На 9 ноември ще бъдат представени „Среща със себе си” на режисьора Теа Петрова, „Контражур” на Калоян Патерков и Вал Тодоров и „Майка ми calling” на Деян Барарев. След прожекцията ще обсъдим филмите с Елена Мошолова, водещ, и Павел Веснаков, режисьор. Избраните за 22 ноември филми са „Любов” на Боя Харизанова и „I Don’t Want to Grow up” на Филип Андреев. Водещ на дискусията отново е Елена Мошолова, а гост е  режисьорът Николай Тодоров.

Прожекциите и на двете дати са с английски субтитри и с вход свободен. Предварителна резервация можете да направите тук: http://www.redhouse-sofia.org, на тел. (+ 359 2) 988 81 88, (+ 359 885) 82 85 32 или e-mail office@redhouse-sofia.org.

 

Платформата „Контраплан” започна през април и цели да даде още една възможност на авторите на филмите да се срещнат с разнообразна публика и други професионалисти в сферата на киното, за да обсъдят своите творби и получат обратна връзка.

Късометражното кино набира все по-голяма популярност сред младите хора в България. Само на последния Национален фестивал „Златна роза” 2016 бяха представени 34 късометражни филма, а Международният късометражен фестивал „В двореца” редовно представя около 50 български филма. Въпреки това възможностите за разпространение и получаване на обратна връзка извън онлайн пространството са ограничени.

До ноември 2016 „Контраплан” ще представи 25 млади автори. Осем от общо десетте отворени прожекции ще се състоят в Червената къща, а други две – в 26-то СУ, район „Витоша“ и в 54-то СУ, район „Надежда“. Така ученици извън централната градска част на София ще могат да се срещнат на живо с режисьорите. За някои от тях това ще е първата такава среща.

Проектът е финансиран от Програма „Култура“ 2016 на Столична община и ще продължи до ноември 2016.



◊ ПРОГРАМА

9 ноември, сряда, 19:00

Червена зала

Среща със себе си

7 мин., 2016, реж. Теа Петрова

Електронните устройства бавно, но сигурно обсебват хората. Едно обикновено момиче, изгубило вяра в заобикалящата го реалност, тръгва по пътя към себе си...

На български език с английски субтитри.

Вход свободен


Контражур

27 мин., 2014, реж. Калоян Патерков, Вал Тодоров; номинация за най-добър късометражен филм – Награди на Българската филмова академия 2014

Историята на един млад фотограф, обсебен от красивата си приятелка, стария си фотоапарат и Ролан Барт.

На български език с английски субтитри.

Вход свободен


Майка ми calling

24 мин., 2015, реж. Деян Барарев

Андрей не говори с майка си. Докато неговият по-малък брат Филип не изчезва.

На български език с английски субтитри.

Вход свободен

Водещ на дискусията: Елена Мошолова; гост: Павел Веснаков, режисьор.


22 ноември, вторник, 19:00

Червена зала

Любов

12 мин., 2015, реж. Боя Харизанова; награда за най-добър филм на Фестивала на късометражното кино, Африн 2016, Сирия

Борис пристига при единствените живи роднини на своя загинал при злополука приятел, за да им предаде вещите му. В планинското село разбира, че бабата и дядото не знаят за смъртта на внука си. Борис остава за вечеря, колебаейки се какво да прави.

На български език с английски субтитри.

Вход свободен


I Don’t Want to Grow up

28 мин., 2016, реж. Филип Андреев

Ада и Александър са объркани двадесетинагодишни младежи. Спонтанно решават да живеят заедно и започват малък ремонт на стара мансарда с помощта на най-близките си приятели. Ремонтът прераства в деструктивен купон и става ясно, че всички имат проблем с порастването.

На български език с английски субтитри.

Вход свободен

Водещ на дискусията: Елена Мошолова; гост: Николай Тодоров, режисьор.

 

 

 

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
07.11.2016 г. 15:50
Посетено:
1316
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24535-kontraplan-predstavya-novi-pet-balgarski-kasometrazhni-filma-na-9-i-22-noemvri