Сцена / екран / ефир

„Аморе Маре”, „Златен век” и овации за Мария Каварджикова

Руси Чанев написа текста на песен за Мария, Валентин Ганев пя на колене пред звездата

„Аморе Маре”, „Златен век” и овации за Мария Каварджикова
Сн.: Божидар Марков

В истински празник за една от най-големите звезди на Народния театър „Иван Вазов” – Мария Каварджикова, се превърна снощното представление на Чеховата „Вишнева градина”. Колегите и екипът на театъра посветиха спектакъла на Коко Азарян на Мария, която ден по-рано отбеляза своя 60-годишен юбилей, а овациите за забележителната актриса след края на представлението не стихнаха повече от пет минути.

Веднага след поклоните колегите на Мария, която за пореден път изигра блестящо ролята на Любов Раневская, я изненадаха със специално написана за нея песен, която е част от представлението. Текстът по мелодията на „Torna A Surriento” е дело на Руси Чанев и се казва „Аморе Маре” в чест на Каварджикова.

Цялата зала на театъра притихна от вълнение, когато колегата на Мария Валентин Ганев запя песента и падна на колене пред нея, за да изрази цялата любов на актьорите към една от най-големите звезди на българската сцена. В песента се включиха и всички актьори, с които тя дели сцената на „Вишнева градина” - Ана Пападопулу, Радена Вълканова, Деян Донков, Иван Юруков, Марин Янев, Рени Врангова, Валентин Танев, Христина Караиванова, Стоян Алексиев, Владимир Карамазов, Йосиф Шамли.

Самата Каварджикова пък бе толкова развълнувана, че успя само да промълви „Благодаря... Много ви благодаря...”

Директорът на Народния театър Мариус Донкин, с когото са колеги на сцената повече от 30 години, подари на актрисата специален плакет на театъра, изработен от скулптора Борис Андреев-Реджо и емоционално обръщение, с което й благодари за това, че години наред дарява публиката с откровението на своя талант и вдъхновение. „Благодаря ти, Мария за това, че всеки ден ни правиш поне малко по-добри”, каза развълнуван Донкин.

От Министерство на културата почетоха юбилея на Каварджикова с отличието „Златен век” - звезда и грамота за изключителен принос в развитието на културата, което бе връчено от името на министър Вежди Рашидов от Ина Божидарова. Приветствия отправиха и от Съюза на артистите в България, редица театри и организации, а сцената се изпълни с цветя от приятели и почитатели на голямата актриса.

Всички колеги на Мария Каварджикова я изненадаха и с подарък - картина, както и с огромен брой отпечатани поздрави и пожелания от нейните почитатели, споделени в социалната мрежа.

 


Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
04.11.2016 г. 16:45
Посетено:
6093
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24527-amore-mare-zlaten-vek-i-ovatsii-za-mariya-kavardzhikova