Сцена / екран / ефир

„Вишнева градина” на Коко Азарян в чест на Мария Каварджикова на 3 ноември

Народният театър връчва специален плакет за юбилея на голямата актриса

„Вишнева градина” на Коко Азарян в чест на Мария Каварджикова на 3 ноември


◊ СЪБИТИЕТО

Всички актьори и целият екип на Народния театър „Иван Вазов” ще отбележат юбилея на една от най-обичаните актриси от трупата – Мария Каварджикова, със спектакъла „Вишнева градина” на Коко Азарян на 3 ноември. Ден по-рано Каварджикова, която е в трупата от 1991 година, ще отпразнува своя 60-ти рожден ден. Представлението започва в 19:00 часа на Голяма сцена, а билети за него могат да се купят от касите на театъра и онлайн на http://new.nationaltheatre.bg

От името на Народния театър „Иван Вазов” директорът Мариус Донкин ще връчи специално изработен плакет на Мария Каварджикова, за да благодари за всичко, което тя е направила за театъра през годините.

В спектакъла играят още Ана Пападопулу, Радена Вълканова, Валентин Ганев, Деян Донков, Иван Юруков, Марин Янев, Рени Врангова, Валентин Танев, Христина Караиванова, Стоян Алексиев, Владимир Карамазов, Йосиф Шамли.

Този сезон актрисата, любима на няколко поколения българи с емблематичните си роли в театъра, киното и телевизията, играе в някои от най-хитовите спектакли на Народния театър, сред които „Почивен ден”, „Идеалният мъж”, „Солунските съзаклятници”, „Две” и други, а във „Вишнева градина” на Коко Азарян, е в ролята на Любов Андреевна Раневская.

Спектакълът има награди ИКАР 2010 за най-добър спектакъл, АСКЕЕР 2010, приз от "Сцена на кръстопът" 2010 и почетен АСКЕЕР 2010 на проф. Крикор Азарян за трилогията от Чехов, част от която е постановката "Вишнева градина“.


Мария Каварджикова завършва ВИТИЗ през 1978 г. в класа на проф. Надежда Сейкова. Работила е в ДТ - Перник и в Нов драматичен театър "Сълза и смях". От 1991 г. е в трупата на Народния театър "Иван Вазов", където сред по-главните й роли са: Естър Франц в "Цената" от Артър Милър, Васа във "Васа Железнова 1910" от Максим Горки, Елмира в "Тартюф" от Молиер, Алис Мор в "Човек за всички времена" от Робърт Болт, Констънс Тъкърмън в "Есенна градина" от Лилиан Хелман, Аркадина в "Чайка" от Чехов, Василиса Карповна в "На дъното" по Максим Горки, Морийн в "Бившата мис на малкия град" от Мартин Макдона, Лаура в "Декамерон или Кръв и страст по Бокачо" - спектакъл на Александър Морфов, Терез в "Дядо Коледа е боклук" от Жозиан Баласко, Маги в "Жените на Джейк" от Нийл Саймън, Лейди Макбет в "Макбет" от Шекспир, Стефка в "Почивен ден" от Камен Донев, персонажи в "Пушката ще гръмне след антракта" по Чехов, Гонерила в "Крал Лир" от Шекспир, Ела Рентхайм в "Юн Габриел Боркман" от Ибсен, Мария Седларова в "Бетовен 21" от Константин Илиев, Мисис Чивли в "Идеалният мъж" от Оскар Уайлд, лейди Хърф в "Балът на крадците" от Жан Ануй. Носител е на множество отличия и театрални награди, сред които: "Аскеер 1997" за водеща женска роля в "Спускане от връх Морган" в Театър 199; награда на САБ за 1998 г. и на Театралните празници "Благоевград '98" за ролята на Василиса в "На дъното"; награда на Театрални празници "Благоевград '99", "Аскеер 1999" за водеща женска роля за "Бившата мис на малкия град". Филмографията й включва роли в "Оркестър без име", "Лавина", "Куче в чекмедже", "Една калория нежност", "Откраднати очи".


Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
31.10.2016 г. 19:15
Посетено:
5115
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24488-vishneva-gradina-na-koko-azaryan-v-chest-na-mariya-kavardzhikova-na-3-noemvri