Сцена / екран / ефир

Българската комедия “Летовници” с „Награда на публиката” на Международния фестивал „Смешен филм фест” в Габрово

"Летовници" е единственият български филм, който се нареди в топ 10 в боксофиса, изпреварвайки някои от холивудските заглавия

Българската комедия “Летовници” с „Награда на публиката” на Международния фестивал „Смешен филм фест” в Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

Новата българска комедия „Летовници” на режисьора Ивайло Пенчев бе удостоена с „Наградата на публиката” на седмото издание на Международния фестивал „Смешен филм фест” в Габрово. Това е второ признание за филма в рамките на 2 месеца от старта на излъчването му, след като през септември бе удостоен със същата награда и на фестивала „Златна роза” 2016 г.

Филмът стана хит в киносалоните, като още в първата седмица след премиерата си, се нареди на осма позиция в бокс офиса, наред с големите холивудски заглавия, което го прави единствения български филм в класацията.

„Летовници” получи чудесни отзиви, както от страна на критиката и индустрията, така и от страна на зрителите. Ето малка част от тях, публикувани на официалната Facebook страница на филма:

„Много добър филм от началото до края! Смяхме се всички от сърце!”

„Много се смяхме и много ни хареса! =) Втора серия задължително”

„Поздравления на екипа, филма е чудесен, бих го гледал пак и пак... :)”

„Браво! Изключително забавен филм, страхотен подбор на актьори и много..много смях ;)”

Комедията събира и невероятен актьорски състав от обичани български кино и театрални артисти от няколко поколения – Анета Сотирова, Пламена Гетова, Васил Банов, Георги Мамалев, Антон Радичев, Китодар Тодоров, Станимир Гъмов, Малин Кръстев, Герасим Георгиев – Геро, Милена Аврамова, София Бобчева, Свежен Младенов, Елица Григорова, Дарин Ангелов, Николай Станоев, Цветомир Иванов, Раиса Полякова, Николай Урумов, Теодор Елмазов и др.

Лентата се завъртя в рекордния брой от 52 екрана в 34 града в цялата страна.

„Летовници” се осъществява с медийното партньорство на: БНТ, БГ радио, Joy, actualno.com, cineboom.eu, Cosmopolitan, a-specto, Метрореклама


◊ МЕДИИТЕ ЗА ФИЛМА

"Смях до пръсване. Смях с отношение – ту такъв с подигравателен оттенък, ту злораден, ту сподавен, ту неконтролируем, прерастващ в рев… Въобще, мога с ръка на сърцето да кажа – сбогом „С деца на море”! Вече имаме нова култова комедия за хора, отпочиващи на морето" (Делян Маринов, podmosta.bg)

„Летовници“ е безспорно най-добрата комедия, която съм гледала в последните години, която съчетава в себе си ситуационен хумор, гротеска, но същевременно прави и социален разрез на обществото и поставя на дискусия разпада на семейството и традиционните ценности. Филмът на Ивайло Пенчев е стъпка в правилната посока, която да върне на зрителите вкуса към доброто комедийно кино.“ (Зорница Кънчева, formalno.com)

"Събрал екип от много обичани актьори, „Летовници” рискува да се превърне в това, от което българското кино отчаяно се нуждае: не филм за фестивални награди, а филм, който ще стане хит в кината" (cineuropa.org)

"Най-топлата комедия за сезон есен-зима 2016/2017 година събира познати муцуни от българското кино, театъра и дори кукления театър, за да ни разсее и поне за 120 минути да ни върне на плажа, където любовта е солена, а почивката излиза солено, ако в багажа не носим капка обич, щипка страст и прилив на енергия за приключения. Ама всичкото това ще го има в „Летовници” – из познатите улички на село Синеморец, по южния му плаж, край местните къщи за гости с непретенциозна Anti-All-Inclusive атмосфера ще срещнем герои с пиперливо минало и сладко настояще" (Виктория Дичева, bgcino.com)

„Филм, за който си казваш: „Ще го гледам отново!” (Мая Данчева, БНР)


◊ ЗА "ЛЕТОВНИЦИ"

„Летовници” е съвременна комедия, която проследява няколко сюжетни линии и разказва историите на различни хора, които отиват на почивка и попадат заедно в един малък семеен хотел на морето. От младото семейство, през богата реститутка и нейната бедна приятелка, до двойката студенти – единият решен да забогатее на всяка цена, а другата гребе от живота с пълни шепи, уж случайно попадналия сред тях доктор и разбира се, съдържателят на семейния хотел, който има всевъзможни планове как да припечели повече от летовниците и неговата съпруга – рускиня, останала в България от времето на годините му като „гларус”... Всички искат да преживеят едно щуро лято, но попадат в непредвидени и забавни ситуации. Филмът е заснет на живописните черноморски плажове в Синеморец, което допълните допринася за емоцията, която носи нашето море.


Автор:
Венелина Михова
Публикация:
28.10.2016 г. 17:27
Посетено:
2138
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24468-balgarskata-komediya-letovnitsi-s-nagrada-na-publikata-na-mezhdunarodniya-festival-smeshen-film-fest-v-gabrovo