Сцена / екран / ефир

Премиера на оперетата „Парижки живот” от Офенбах на сцената на Старозагорската опера

28 октомври 2016, 19 часа. Режисьор - проф. Румен Нейков

Премиера на оперетата „Парижки живот” от Офенбах на сцената на Старозагорската опера


◊ СЪБИТИЕТО

Оперетата „Парижки живот“ от Жак Офенбах е най-новата премиера на Държавна опера Стара Загора, която ще се състои на 28 октомври (петък) от 19.00 часа на сцената на Операта.

Режисьор на постановката е проф. Румен Нейков, диригент Димитър Косев, сценограф Иван Токаджиев, художник на костюмите Антония Петрова.

Участват солистите Милко Михайлов, Николай Моцов, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Мария Ганчева, Пролет Пенчева, Яница Нешева,  Елена Петрова – гост, Евгений Арабаджиев, Христо Сарафов – гост, Нели Нечева, Любомир Петков, Ивайло Йовчев, Емилия Джурова, Камелия Стойчева, Кунка Дачева, Мария Колева, Лиляна Ходжева, Кремена Райчева, Теодор Петков, Евген Сурмиевич, Нина Димитрова, Христо Иванов, Никола Марулев, Игнат Желев, Иван Колев,Маргарита Йовчева, Илиян Филипов, Петър Янкулов, Тенко Джелепов, Илиян Вичев, хор, балет и оркестър на Държавна опера Стара Загора.

Премиерата на оперетата на Офенбах „Парижки живот“ се е състояла в парижкия театър „Пале Роял" на 31 октомври 1866 г. На сцената на Държавна опера Стара Загора творбата ще оживее за първи път 150 години по-късно. Либретото е на тандема Анри Меяк и Луи Халеви, преработката е на Исидор Щок и Ян Сашин с превод на български от Димитър Симидов.

С премиерата на оперетата „Парижки живот“ Държавна опера Стара Загора отбелязва своеобразен троен юбилей на проф. Румен Нейков - 70 години от рождението на режисьора, 40 години - творческа дейност и 25-та постановка като режисьор на сцената на Операта в Стара Загора.

 

◊ ТВОРЧЕСКИЯТ ЕКИП ЗА СТАРОЗАГОРСКАТА ПРЕМИЕРА НА "ПАРИЖКИ ЖИВОТ"

Проф. д-р Румен Нейков - режисьор:

„Тази оперета неслучайно не е играна 55 години в България от своята премиера в Музикалния театър в София с най-елитните солисти тогава. Тя е сложна като конструкция, като сцени, като развитие на действието, а не че е един Офенбах, който не се е харесал. Действието се развива преди 150 години, по време на Световното изложение в Париж през 1867 г. Оперетата е поръчана да бъде написана в чест на това изложение и е създадена година по-рано – от известен вече Маестро и прекрасни либретисти.

„Парижки живот“ е моята четвърта работа по Офенбах – поставял съм неговите „Хубавата Елена“, „Орфей в ада“ и „Хофманови разкази“. Бях дълги години член на Европейска музикално-театрална академия във Виена, Австрия. На един от първите им конгреси темата бе „Оперетата, невероятното изкуство“, моята лекция бе именно за оперетите на Офенбах и се прие много добре. С което искам да кажа, че темата за Офенбах ми е много близка.

Радвам се, че ръководството на Държавна опера Стара Загора прие с готовност моята идея за поставянето на „Парижки живот“. Работя от края на миналия сезон с артистите на Операта и с прекрасни колеги като сценографа Иван Токаджиев, художника на костюмите Антония Попова, младия диригент Димитър Косев, който много добре се справя със стилистиката.

Надявам се да увлечем зрителите в тази магия на Офенбах – всичко да е леко, да се лее като шампанско. Наистина изглежда сякаш лесно, но интерпретаторски не е. Убеден съм, че представлението ще е едно огромно удоволствие за публиката. Аз не обичам да осъвременявам спектаклите, в смисъл чак толкова да ги приспособявам към времето, не обичам карикатурите на сцената (да правя карикатурни герои). А съкровено ми се иска и смятам, че го постигаме, на сцената да има истински, живи хора с техните вълнения, чувства, перипетии, любов, омраза, конкуренция.“

 

Димитър Косев – диригент:

"Щом мога да си пея и след репетиция музиката да ми е цял ден в главата, значи ще ми стане любимо заглавие на мен и ще бъде със сигурност любимо и на много хора. Аз не харесвам оперите, които имат тъжен край. Обичам да има радост и веселие, действието да ме кара от пулта да гледам повече какво става на сцената, отколкото да гледам оркестъра. Интересно е, че в музиката на една френска оперета – от френски автор и с действие, развиващо се в Париж, е много повече Щраус и неговия „Прилепът“. Това е интересно съчетание в един спектакъл, в който има красива музика, много красиви костюми. Зрителите ни ще бъдат не точно на оперета, а на един пищен концерт с френска музика, в който дузина обикновени хора тип „пролетарии“ ще се превъплътят в хора от високите етажи на обществото и политиката. И това е малко или много огледален образ на днешното време. Офенбах със сигурност не е знаел, че оперетата му ще звучи толкова реалистично в 21. век. Така че освен да се забавляваме, ще се и замислим – кой какъв е в реалния свят и как може, променяйки се в друг, да излъже толкова много хора успешно. Оркестърът също, без да съм разрешил на оркестрантите, много се забавлява, докато изпълнява тази оперета и даже някои леко танцуват. За което пак се радвам."

 

Иван Токаджиев - сценограф:

"Това е фриволна, романтична и много комична история в един много голям град и то световен център на търсачите на щастие и късмет. Смятам, че основната сюжетна линия и прекрасната музика са едно умело съчетание, което ще достави удоволствие на старозагорската публика. Опитали сме се да направим един по-съвременен прочит, близък до нашето съвременно светоусещане и визия - дано сме успели. Най-големият съдник е там, на тъмното в салона. Ще пробваме, аз съм много любопитен, защото в самото начало на своята творческа кариера работихме с проф. Румен Нейков и сега ми е интересно при новата ни среща до каква степен тогавашната младежка амалгама се е запазила."


Антония Попова – художник на костюмите:

„Парижки живот“ е един пир за сетивата. Костюмите са в ранния Бел Епок като историческа препратка – културен и всякакъв възход, който Франция и Париж изживяват в края на 19. век. Те допринасят за едно приповдигнато настроение, което и тогава е царяло, и сега на сцената ще видят зрителите. Приповдигнато настроение, истинско щастие от живота, от всички блага на живота, щастие от всичко. Костюмите са пролетни, жизнерадостни, с много елегантна линия. Моите около 130 рисунки са сътворени в костюми от дантела, коприна, тафта, кадифе и са с много аксесоари и шапки. Благодарна съм на ръководството на Операта, че не направи компромис с количеството и качеството платове, които бяха нужни, така че ще видите една много красива и изискана постановка."

 

Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
26.10.2016 г. 16:29
Посетено: 626
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24448-premiera-na-operetata-parizhki-zhivot-ot-ofenbah-na-stsenata-na-starozagorskata-opera