Сцена / екран / ефир

Испанската компания La Veronal изследва географията на човешкото тяло и движения

La Veronal ще представят спектакъла "KOVA ¬ Географски инструменти" на 29 октомври от 19:30 ч. в Драматичен театър Пловдив

Испанската компания La Veronal изследва географията на човешкото тяло и движения


◊ СЪБИТИЕТО

В светлината на прожекторите танцьорите от Компания La Veronal се движат с нечовешка пластичност и грация. Публиката е поканена да се наслади на сложна и богата хореографска панорама, пред лабиринт от жестове, лишени от клишета и предварително зададени форми. Това е стилът на испанците La Veronal, които ще представят на 29 октомври от 19:30 ч. в Драматичен театър Пловдив - Голяма сцена, спектакъла "KOVA ¬ Географски инструменти", броени дни след световната му премиера в SaT! Sant Andreu Teatre в Барселона.

"Никога не сме виждали сцената на SAT! по този начин. Морау и неговите танцьори не са от този свят. KOVA ¬ Географски инструменти остави незабравим спомен във всички, които имаха привилегията да го гледат. Със своята изключителна хореография и визуалната красота този спектакъл е произведение на изкуството." - пише за премиерата престижното онлайн списание за култура Nuvol.

Хореографът Маркос Морау е мултидисциплинарен артист, преминал през школата на известни хореографи и компании, между които Tomás Aragay, Hilde Koch от William Forsythe’s, Kazuko Hirabayashi, Roberto Fratini, Laura Marini от Rui Horta, Avelina Argüelles, Moreno Bernardi и др. Неговата компания La Veronal се отличава с уникален език както на хореографско, така и на композиционно ниво. Спектаклите им са микс от различни дисциплини, които обогатяват, разширят и придават нови значения на танца.

„Според La Veronal смисълът винаги е в движение и развитие – послание, което изразяват в хореографията на творбите си, която предефинира измеренията на танца и театралното пространство.“ - пише за компанията престижното списание London Dance.

"KOVA ¬ Географски инструменти" е резултат от работата на Морау и неговия екип от изпълнители, които създават нов движенчески код - KOVA. Той е съставен от правила и координати, чрез които се ориентира хореографският език. Маркос Морау създава репертоара на компанията, воден от желанието да изследва природата на определени географски райони на планетата – един modus operandi, които използва само като претекст, за да изследва мистериозната територия, която крие географията на човешкото тяло и движения.

Спектакълът се съсредоточава върху чистата динамика на движението, генерирано чрез KOVA и отвежда интерпретативния потенциал на танца на преден план. Тялото на танцьорите е единствен образ, диалогизиращ със зрителя, а танцът е единствен възможен текст, разказващ историята и влизащ в контакт с публиката.

Билети в мрежата на EVENTIM: http://goo.gl/4bGdF0

 

Гостуването на Компания La Veronal се осъществява с подкрепата на Посолство на Кралство Испания в България, Институт Сервантес София и Национален институт за изпълнителски изкуства и музика Испания (INAEM).

 

◊ ЗA ONE DANCE WEEK

Фестивалът се организира от Фондация ЕДНО за култура и изкуства с подкрепата на Община Пловдив и Фондация Америка за България, с генералното партньорство на Programista; и основното партньорство на Societe Generale Експресбанк и Пътища Пловдив. Събитието подкрепя Пловдив – Европейска столица на културата 2019, признато е от журито на ЕФФЕ – „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” с награда за 2015/2016 г. и е горд член на IETM – International network for contemporary performing arts.

ONE DANCE WEEK благодари за финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд “Партньорство” (TF PF), Министерство на културата на Република България, Институт Сервантес, Посолство на Кралство Испания в България, Френски институт, Посолство на Франция в България, Чешки Център, Министерство на културата на Чешка република, Посолството на Израел в България, Министерство на културата на Тайван и Международния фестивал за хореография в Сеул.


Автор:
Хелиана Велинова
Публикация:
26.10.2016 г. 14:50
Посетено:
941
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24445-ispanskata-kompaniya-la-veronal-izsledva-geografiyata-na-choveshkoto-tyalo-i-dvizheniya