Сцена / екран / ефир

„Граф Монте Кристо” - романтика и отмъщение в 3D

Варненската опера гостува в НДК на 17 октомври

„Граф Монте Кристо” - романтика и отмъщение в 3D

 

◊ СЪБИТИЕТО

За пръв път България става домакин на световна премиера на мюзикъл. След това знаменателно събитие в ММФ „Варненско лято” 2016,  Държавна опера Варна ще представи своята зрелищна продукция и в София. На 17 октомври от 19 часа в зала 1 на Националния дворец на културата ще оживеят героите на Александър Дюма в един от най-вълнуващите приключенски романи на всички времена, залегнал в основата на мюзикъла „Граф Монте Кристо” от Ив Деска. Но докато в романа и мюзикъла главният герой пристига с кораба „Фараон”, на плаката красиво развява платна световноизвестният български ветроход „Калиакра” – оригинален фотодокумент на Росен Донев.

Режисьор Петко Бонев, диригент Страцимир Павлов, сценография и костюми Ася Стоименова, хореография Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева, 3D Mapping Полина Герасимова. Оркестър с концертмайстор Красимир Щерев, хор с диригент Стефан Бояджиев и балет с репетитор Гергана Карагеоргиева. Участват солистите на Държавна опера Варна Христо Ганевски (Едмон Дантес/Граф Монте Кристо), Илина Михайлова (Мерседес), Пламен Димитров (Данглар), Арсений Арсов (Фернан), Свилен Николов (Жерар дьо Вилфор), Гео Чобанов (Абат Фариа), Филипа Руженова (Принцеса Хаиде), Велин Михайлов (Максимилиан Морел) и други. Свое място в мюзикъла имат и драматичните актьори Пламен Георгиев (Бащата на Едмон Дантес/Граф Монте Кристо), Милен Иванов (Александър Дюма) и Димитър Марков (разказвачът Граф Монте Кристо).

Спектакълът се излъчва със съдействието на Serdica Music и Столична община. Медийни партньори на събитието са БНТ, БНР, Darik Radio, bTV - Radio Melody, BNews  


◊ ПОСТАНОВКАТА

Постановката е издържана в холивудски стил с много ефекти. Особено силни са моментите при отмъщението на Граф Монте Кристо във второто действие, където картините шеметно се сменят, лее се кръв, трещят гръмотевици. Вълнуващият 3D Mapping (триизмерно изображение) на виджей (VG) Полина Герасимова внася динамика и изключителна зрелищност в пространството, превръщайки го в действащо лице и равностоен участник в сценичния разказ за романтичната любов и жестокото отмъщение на Едмон Дантес/Граф Монте Кристо.

С френски произход и имидж от Холивуд, авторът на мюзикъла Ив Деска е познат като композитор, който пише песни за Елвис Пресли и Селин Дион и като продуцент, вкл. на първия телевизионен концерт с тримата велики тенори Лучано Павароти, Хосе Карерас и Пласидо Доминго. Неговият „Граф Монте Кристо” е пропит с очарованието и мелодичността на френската романтична музика, съчетани с бароково звучене на оркестъра. За разлика от други мюзикъли, които залагат на рок („Исус Христос суперзвезда”) или поп („Йосиф и фантастичната му пъстра дреха”), „Граф Монте Кристо” се пее на базата на класическата опера и това дава чудесна възможност за изява на добрите оперни гласове. Точно това се случва и с младия тенор Христо Ганевски, чието силно представяне в образа на Едмон Дантес/Граф Монте Кристо го превърна от хорист в солист на оперния театър във Варна.


◊ СОЛИСТИТЕ

„Щастлив съм, че първата ми главна роля е Граф Монте Кристо в едноименния мюзикъл, който Варненската опера постави за пръв път в света. Чувствам се много добре в кожата на моя герой. Партията се характеризира с хубава мелодична линия и красиви дуети, има разнообразие и развитие на персонажа. Чел съм романа още като дете и неговата приключенска романтика все още не ми е чужда”, признава съименникът на прочутия граф.

„Непресъхващата сила на първата истинска любов, която триумфира над времето и всички трудности, е способна да трогне всеки от нас. Харесвам ролята на Мерседес и очаквам с нетърпение да споделя нейните емоции и страсти със софийската публика”, допълва сопраното Илина Михайлова. Възпитаничка на НМА „Панчо Владигеров и Консерваторията „Джузепе Верди” в Милано, тя знае как да използва вокалното си и артистично майсторство, за да пресъздаде органично образа на главната героиня.

Балетният еквивалент на тандема Едмон Дантес/Граф Монте Кристо и Мерседес се изпълнява от водещия балетист на Държавна опера Варна Павел Кирчев и Илияна Йотова. Завършила неотдавна с отличие математическа гимназия, тя избира балета за свое признание и вече е лауреат на световните балетни конкурси „Tanzolymp” в Берлин, „Валентина Козлова” в Брюксел, Балетния конкурс в Ню Йорк, Варненския балетен конкурс и др.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
16.10.2016 г. 18:15
Посетено:
1681
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24332-graf-monte-kristo-romantika-i-otmashtenie-v-3d