Сцена / екран / ефир

„На опера с Марк” говори на езика на младите

Адаптирани версии на известни опери канят младежите в залата

„На опера с Марк” говори на езика на младите


◊ СЪБИТИЕТО

„На опера с Марк” е името на най-новия образователен проект на Държавна опера Пловдив, чиято премиера ще бъде на 11 октомври (вторник) от 19 часа в Дом на културата „Борис Христов“, гр. Пловдив.

„На опера с Марк“ е актуална платформа за популяризиране на оперното изкуство сред младежка публика, по специално ученици над 12 години и студенти. Любимците на пловдивската публика – австралиецът Марк Фаулър и опитната водеща Арина Христова като една нова и още по-щура Госпожа Опера,  ще въвеждат публиката в света на оперното изкуство по синтезиран, достъпен и атрактивен за младата аудитория начин. В рамките на един час двамата ще се разхождат из сюжета на оперите като „доброто и лошото ченге” заедно със солисти, балет, хор и оркестър на Опера Пловдив.

За премиера на проекта екипът на Опера Пловдив се спря на постановката на доц. д-р Нина Найденова, режисирана от Славчо Николов – „Любовен еликсир”.  След като ожени три влюбени двойки на Античния театър миналата година, сега спектакълът има нова цел - да пали младежите към модерното оперно изкуство.

Действието на комичната опера от Гаетано Доницети се развива през 50-те години на миналия век в Бѐла, Италия. В спокойното градче нахлува Рекламата и момичета от ерата на Мерилин Монро и моряци в бели униформи рекламират и продават всичко – от еликсири до чувства. Публиката ще се забърка във веселата бъркотия, предизвикана от красивата Адина, влюбения до полуда в нея Неморино и шарлатанина доктор Дулкамара.

Самият Марк Фаулър изпълнява главна роля в оперния спектакъл, освен него на сцената ще видим Станислава Иванова, Светлана Иванова, Антон Марков, Евгений Арабаджиев и др. Диригент е артистичният директор на Опера Пловдив маестро Лучано Ди Мартино, а хореограф – Боряна Сечанова.

Марк Фаулър е едно от най-обичаните лица на Пловдивска опера. Веселият австралиец, роден в Мелбърн, е бил стипендиант на Райна Кабаиванска и завършва магистратура в НБУ. Oт 2013 г. е част от екипа на Пловдивския оперен театър. Гостувал е в над десет страни в Европа и Югоизточна Азия.  Марк Фаулър бързо се превърна в любимец на младата публика заради блястящите си артистични умения и неподправеното си чувство за хумор.


Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
07.10.2016 г. 14:17
Посетено:
1543
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24326-na-opera-s-mark-govori-na-ezika-na-mladite