Сцена / екран / ефир

Откриване на новия сезон на платформата за документално изкуство В/ХОД

7 октомври 2016 г., 19:30 ч., Център за култура и дебат "Червената къща"

◊ ПОКАНА

С музика и вербатим театър на 07.10.2016 г. от 19:30 ч. ще се открие официално новият сезон на В/ХОД – платформата за документално и социално ангажирано изкуство, съвместен проект на Студио за документален театър VOX POPULI и „Червената къща”!

В рамките на вечерта ще бъдат представени някои от арт продукциите, които са взели участие в програмата на В/ХОД от началото на 2016 година: театрални спектакли, пърформанси, документални филми, инсталации и други артистични форми, чието съдържание анализира проблемите на настоящето.

За първи път пред публика ще се представи акцията „ВтоЛични суровини”, която дава възможност на всеки да вземе участие в съхраняването на лични архиви от миналото. Стари фотографии, аудио и видео записи и др. запазени документи ще се събират и описват в специален фонд от екипа на В/ХОД, който впоследствие ще послужи за отправна точка при създаването на нови театрални истории.

Специален акцент на 07.10. ще бъде поставен и върху двете отличени кандидатури в конкурса на „Малък грант за Арт Док проекти”, чиито премиери предстоят през месец ноември в „Червена зала” на „Червената къща”.

Още едно начинание на В/ХОД: ХОД 16 – Лаборатория за изследване на действителността, превърналата се в традиция месечна среща между теоретици, студенти, преподаватели и артисти в различни сфери на изкуството, също ще запознае гостите на вечерта с развитието на дейността си през новия сезон и как добрият диалог може да промени и развие възприятията ни към социалната среда. Сред участниците до момента в ХОД 16 са били режисьорите Петринел Гочев, Стайко Мурджев, Крис Шарков и Василена Радева; сценографите Венелин Шурелов и Златна Михайлова, хореографът Живко Желязков, драматурзите Стафан Прохоров и Ясен Василев; актьорите Елена Димитрова, Тони Карабашев, Ирина Андреева, Александър Узунов и др.

ЧЕЛНИК - менторската програма на В/ХОД, която се фокусира върху работата със студенти в напреднал етап на обучение, като им помага да развият свой авторски проект от идея в зародиш до пълноформатна продукция, с помощта на утвърден в културното пространство артист-ментор ще представи част от новите си партньорства и одобрени идеи, чиято реализация предстои до края на годината.

Организаторите обещават да разкрият и част от международните гости, които през настоящия сезон ще проведат няколкодневни работилници в рамките на програма ОБУЧЕНИЕ на В/ХОД. Тази платформа дава възможност на всеки да вземе участие в работен уъркшоп, който се стреми да развие и утвърди нови театрални практики, заимствани от действителността.

С началото на новия театрален сезон В/ХОД предвижда и специална изненада към публиката. Зрителите на спектаклите на VOX POPULI ще определят сами каква цена да платят за билета си и това ще става не преди, а след като са гледали представлението. 

Екипът на В/ХОД е особено радостен да сподели, че в рамките на събитието на 07.10. в „Червена зала” на „Червената къща” поетът и едно от най-ценните за VOX POPULI открития Борис Методиев Парашкевов ще представи стихове от втората си стихосбирка, която излиза от печат през октомври. VOX POPULI публикува „Болезнени видения“ през  2014, след като екипът среща Борис по време на серия от разговори с бездомни хора в София - отправна точка за документалния спектакъл по темата „Невидими № 3: ДОМ”.

„Изкуството има възможност да показва различна перспектива към света около нас, да създава мощни разкази и да разнищва проблемите на обществото. Появяват се цели парчета реалност, за която съществуващото днес медийно или институционално говорене не е достатъчно или такова направо липсва. Документалното изкуство събира тези парчета реалност, за да създаде условия за осмисляне и емоционално справяне с нея.”
Екипът на В/ХОД

• В/ХОД се осъществява с изключителната подкрепа на Фондация „Америка за България”


Повече за В/ХОД на:
www.artdoc.space
https://www.facebook.com/%D0%92%D0%A5%D0%9E%D0%94-1601475736834942/?fref=ts

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
06.10.2016 г. 18:12
Посетено:
845
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24323-otkrivane-na-noviya-sezon-na-platformata-za-dokumentalno-izkustvo-v-hod