Сцена / екран / ефир

„Аларма Пънк Джаз“ представя японски разговор между музиката и танца

Спектакълът "Sound Is Body, Body Is Sound" в София (4 октомври) и Велико Търново (5 октомври)

„Аларма Пънк Джаз“ представя японски разговор между музиката и танца


◊ СЪБИТИЕТО

Радио фестивалът „Аларма пънк джаз“ на програма „Христо Ботев на Българското национално радио този път ще изненада феновете с авангарден японски танцово-музикален пърформанс. Спектакълът "Sound Is Body, Body Is Sound" ще бъде представен в София на 4 октомври 2016, вторник, от 21.00 ч. в Чешкия център (ул. „Г. С. Раковски“ №100) и във Велико Търново на 5 октомври 2016, сряда от 20.00 ч. в ТАМ (ул. „Марно поле“ №2А).

Спектакълът "Sound Is Body, Body Is Sound" е разговор между музиката и танца. На сцената ще видим Йошио Мачида – авангарден музикант, художник, композитор/импровизатор с неговия стийлпан (карибски инструмент от семейството на металните барабани) и танцьорката-хореограф Майко Дате.

Йошио е участвал два пъти във фестивала „Аларма“ – с електро-акустичен ембиънт концерт в несъществуващата вече галерия „Генералът раздава шоколад“ (2011 г.) и с акустичен сет и джем сешън с български музиканти във Второ студио на БНР (2015 г.).

През 2015 г. Йошио Мачида и Майко Дате направиха мини-турне в три български града като участници в тракийско-японския спектакъл на Ива Панева „Я“. От „Я“ започва и тяхното познанство – двамата японски творци се срещат за първи път тогава в България, като резултатът година по-късно е пърформансът "Sound Is Body, Body Is Sound".

Ядрото на "Sound Is Body, Body Is Sound" е импровизираната взаимна зависимост на база реакция. Без предварителни репетиции, без хореография, без модели, без отговори. Разговорът тръгва само от един малък допир и става все по-оживен чрез обща тема, става ревящ от смях, излизащ от релсите, мълчалив... Минаващото време на разговор е изтъкано от „звук и тяло“. Това е начин на изразяване, но и не е. Реалността се създава момент след момент. "Sound Is Body, Body Is Sound" е сетивна поема в проза, написана с импровизираните думи на звука и тялото, постепенно трансформиращи едва доловимо гласа... на звука и на тялото.

Освен "Sound Is Body, Body Is Sound" програмата и в София, и във Велико Търново включва и 30-минутно музикално въведение от Йошио Мачида.


* * *

FB събитие за София: https://www.facebook.com/events/191602497912028
FB събитие за Велико Търново: https://www.facebook.com/events/1084134865034110
Билети за София: 10 лв. в системата и на касите на Eventim. 15 лв. на входа на Чешкия център преди събитието.

Билети за Велико Търново: 8 лв. на бара в „ТАМ“ и в системата и на касите на Eventim. 10 лв. на входа на „ТАМ“ преди събитието.

Автор:
БНР
Публикация:
03.10.2016 г. 14:44
Етикети:
БНРАларма Пънк Джазспектакъл
Майко Дате
Йошио Мачида
Body Is Sound
Sound Is Body
танцово-музикален пърформанс
Посетено:
981
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24292-alarma-pank-dzhaz-predstavya-yaponski-razgovor-mezhdu-muzikata-i-tantsa