Сцена / екран / ефир

Провокативна премиера на „Сестра Анджелика” и „Джани Скики” в Опера Пловдив

6 октомври 2016, 19 часа, Дом на културата - Пловдив

Провокативна премиера на „Сестра Анджелика” и „Джани Скики” в Опера Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

С премиера на две провокативни едноактни опери от Пучини ще стартира новият сезон на Опера Пловдив. Трагедията „Сестра Анджелика“ и черната комедия „Джани Скики“ ще се играят на 6 октомври от 19 часа в Дом на културата. Спектакълът е дело на млад постановъчен екип - диригента Константин Добройков, режисьора Елена Стоянова и художника Кристиян Леков.

За премиерата Опера Пловдив инсталира автоматична въртяща се сцена в Дом на културата.

Едноактните опери разказват две истории, които през една особена призма засягат темата за човешката свобода. В тях свободата на човешкия дух се противопоставя на всякаква принудителна „хармония” – била тя религиозна или социална.

„Сестра Анджелика” е една от големите провокации в музикалната литература. Тя е разказ за Жената и отнетата женственост - една майка е изпратена в манастир заради „греха“, че е родила. В „Джани Скики” оковите са в човешкото съзнание и границите, които сами поставяме. Това превръща историята в една черна комедия, където иронията и гротеската имат съществена роля. Отдадени на преследването на наследство, всички от фамилията Донати се противопоставят на любовта на младия член на семейството с дъщерята на Скики – човек, който не е от тяхното потекло, но носи идеите на новото време.

„Двете едноактни опери имат за цел да провокират въпроси, а не да намерят отговори. Дали имаме силата да отстояваме себе си? Дали сме толкова смели да се провокираме и да счупим някои от своите лични граници? Търсенето на отговорите е един личен процес, който всеки сам за себе си ще извърши”, коментира режисьорът Елена Стоянова

В „Сестра Анджелика” централните роли са поверени на Евгения Ралчева и Елена Чавдарова, а останалите монахини се изпълняват от млади изпълнители и участници в Оперното студио към Държавна опера – Пловдив. В „Джани Скики” на сцената се изявяват Михаил Пулиев, Вера Гиргинова, Марк Фаулър, Валерия Мирчева, Евгений Арабаджиев, Борис Кучков и др.


Билети за „Джани Скики” и „Сестра Анджелика” се продават на касата в Концертна зала и в Билетен център пред Общината.


Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
03.10.2016 г. 14:29
Етикети:
ПучинипремиераопераДържавна опера Пловдив
Сестра Анджелика
Джани Скики
Посетено:
1054
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24291-provokativna-premiera-na-sestra-andzhelika-i-dzhani-skiki-v-opera-plovdiv