Сцена / екран / ефир

Старозагорската опера открива своя нов творчески сезон с "Травиата"

Беса Лугичи от Косово в ролята на Виолета Валери, а украинският тенор Михайло Малафи в ролята на Алфред Жермон

Старозагорската опера открива своя нов творчески сезон с "Травиата"


◊ СЪБИТИЕТО

На 30 септември от 19.00 часа Старозагорската опера официално ще открие своя нов творчески сезон със спектакъла на операта „Травиата“ от Джузепе Верди. Спектакъл, в който триумфира младостта! Драматичната история на Дюма-син „Дамата с камелиите“ ще оживее в изпълнение на млади и талантливи оперни изпълнители: сопраното Беса Лугичи от Косово ще направи своя дебют в ролята на Виолета Валери, а украинският тенор Михайло Малафи ще се превъплъти в ролята на нейния любим Алфред Жермон.

На диригентския пулт ще застане още един безспорен млад талант от Холандия Сандер Тийпен, който е носителят на Първа награда от международния конкурс за оперни диригенти “Blue Danube“ Русе 2015. В ролята на Жорж Жермон ще се представи утвърденият български баритон Александър Крунев. В спектакъла на операта „Травиата“ участват още Михаела Берова, Ивайло Йовчев, Камелия Стойчева, Александър Марулев, Петър Кунев  и др., хор, оркестър и балет на Държавна опера Стара Загора.

Режисьор на спектакъла е Франк-Бернд Готшалк (Германия), сценография и костюми Борис Стойнов, хореография Андреас Песлер (Германия).

За първи път на сцената на Старозагорската опера ще се срещнат учениците на двама световно известни български оперни певци и вокални педагози – сопраното Беса Лугичи вече четири години усъвършенства своите вокални умения под вещото ръководство на оперната прима  Христина Ангелакова, а Михайло Малафи е гордост за своя преподавател Калуди Калудов, с когото работи над всяка нова роля от две години. Беса Лугичи очарова българската публика със своите изяви на ММФ „Моцартови празници“ в Правец, с дебюта си в ролята на Мими от „Бохеми“ на Пучини на сцената на Русенската опера и най-вече след триумфа си в ролята на Лучия от „Лучия ди Ламермур“ на Доницети в Стара Загора и на откритата сцена на площада в Правец в заключителната вечер на ММФ „Моцартови празници“ (на 20 август 2016). През 2013 сопраното спечели  Голямата награда „Елена Николай“ на Международния конкурс за млади оперни певци в Панагюрище. 26-годишният Михайло Малафи е солист на Лвовската национална опера, носител на множество само първи награди от национални и международни вокални конкурси. Талантливият тенор плени софийската публика след впечатляващото си първо гостуване в ролята на Алфред (“Травиата“) на сцената на Софийската опера през месец юли тази година.

Спонсор на официалното откриване на Сезон 2016/2017 със спектакъла на операта „Травиата“ на Старозагорската опера е фирма ИВЕКС. В антракта ще бъде представена новата колекция Есен-Зима на Модна къща „Ревю“ Стара Загора.

Билети за спектакъла на операта „Травиата“ могат да се закупят от касите на Старозагорската опера, онлайн и в разпространителската мрежа на ивентим.Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
27.09.2016 г. 17:26
Посетено: 987
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24254-starozagorskata-opera-otkriva-svoya-nov-tvorcheski-sezon-s-traviata