Сцена / екран / ефир

Народният театър посвещава утрешното представление на „Козата, или коя е Силвия?” на Едуард Олби

Един от най-великите съвременни драматурзи ни напусна на 88-годишна възраст

Народният театър посвещава утрешното представление на „Козата, или коя е Силвия?” на Едуард Олби


◊ В ПАМЕТ НА ЕДУАРД ОЛБИ

Народният театър „Иван Вазов” ще посвети утрешното представление на „Козата, или коя е Силвия?”, на покойния автор на пиесата Едуард Олби. Един от най-великите съвременни драматурзи ни напусна на 88-годишна възраст.

За да отдадат почит на Олби, веднага след края на представлението, което е утре от 19:00 часа на Камерна сцена, актьорите Бойка Велкова, Михаил Билалов, Юлиан Вергов и Мартин Димитров, ще си припомнят накратко незабравими моменти от работата с него.

Пиесата „Козата, или коя е Силвия” донесе престижната награда „Тони” на Едуард Олби, а у нас спектакълът също има редица отличия: ИКАР за най-добра мъжка роля на Михаил Билалов, и номинации за АСКЕЕР за водеща мъжка роля на Михаил Билалов, режисура на Явор Гърдев, сценография на Никола Тороманов, както и за най-добро представление.

Самият Олби дойде у нас през 2009 г., когато в Народния театър започнаха репетициите на „Козата, или коя е Силвия?”, а режисираният от Явор Гърдев спектакъл се превърна в истинско явление на театралната сцена у нас. И все още се радва на огромен интерес от страна на публиката, въпреки че има почти 200 представления на Камерна сцена.

Провокативният и изпълнен с комични обрати спектакъл не е единствената творба на Олби, поставяна в Народния театър – през 1973 г. Енчо Халачев прави “Всичко в градината”, през 1978 г. е премиерата на “Всичко е свършено” на Иван Добчев, а преди три години – на „Морски пейзаж” на Петър Денчев.

Билети за утрешното представление на „Козата, или коя е Силвия?”, може д закупите от Билетна каса на Народния театър „Иван Вазов”, или онлайн на http://new.nationaltheatre.bg/


Автор: НТ "Иван Вазов"
17.09.2016 г. 15:58
Посетено: 1143
Етикети: спектакъл, in memoriam, Едуард Олби, НТ Иван Вазов, Козата или коя е Силвия
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24215-narodniyat-teatar-posveshtava-utreshnoto-predstavlenie-na-kozata-ili-koya-e-silviya-na-eduard-olbi