Сцена / екран / ефир

Испанският режисьор Лусия Миранда с поставя форум театър в „Червената къща”

“Какво да правим с баба?” - 18 септември 2016, 19:30 часа, Червена зала

Испанският режисьор Лусия Миранда с поставя форум театър в „Червената къща”


◊ ПОКАНА

На 18 септември от 19:30 в Червената зала испанската актриса, режисьор и педагог Лусия Миранда ще постави авторската си постановка “Какво да правим с баба?” - смешна и трогателна пиеса в жанра форум театър, която ни кара да се замислим за другото лице на Алцхаймер –  начина, по който болестта афектира хората, които се грижат за болния.

Миранда е директор на театрална трупа „Трансграничния проект” (The Cross Border Project) и е в България по покана на Испанското посолство и платформата за документално изкуство В/ХОД. Пиесата оживява в актьорското изпълнение на Анхел Пераба, Белен де Сантяго и Лаура Сантос на испански език, с осигурени субтитри на български.

Г-жа Кармен има Алцхаймер и живее с румънка, която я къпе и сменя пелените й. Но възникват проблеми, когато дъщерята на г-жа Кармен, Карменсита, уморена да се грижи за всичко, моли брат си да заведе майка им в институция.

Форум театърът е една от основните форми на Театъра на потиснатите, създаден през 70-те от бразилския режисьор, артист и активист Аугусто Боал.

По време на пиесата актьорите представят сцена, в която главният герой е обект на несправедливост. След това публиката е поканена да обърне хода на събитията в негова полза като излезе на сцената и изиграе неговата роля или инструктира актьорите. 

“По време на форум театъра зрителите могат да променят това, което се случва в постановката. Актьорите и публиката заедно изграждат представлението,” казва Миранда. “Публиката на практика гледа постановката два пъти: като зрител и като човек, поканен на сцената да тества собствената си идея за разрешаване на конфликта.”

Боал създава форум театъра като начин за противодействие на диктаторските режими и нарушаването на човешките права, за да научи хората да променят света около себе си. Постановките често разглеждат реални истории на хора от уязвими групи, обикновено развити по време на редица работилници и представления. Пиесата се явява нещо като репетиция за истинския живот и място за тестване на тактики за борба с несправедливостта.

В началото форум театърът се практикувал от селяни и работници на малки, тайни места, но впоследствие стъпва на улицата, в училищата, църквите, търговските дружества, театрите, затворите. Днес той се играе в над 70 държави и се използва от учители, студенти, артисти, социални работници, психотерапевти и неправителствени организации, тъй като е изключително добър инструмент за насърчаване на дискусиите по проблемни теми.

“Целта на форум театъра е да създаде диалог между нас, да направи театъра пространство за споделяне на различни гледни точки,” казва Миранда.

* * *
Входът за събитието е 10/12 лв. и изисква предварителна резервация. Входът за журналисти е свободен, но молим да предоставяте журналистическите си карти.

За онлайн резервации на билети и/или предварително закупуване на билети: http://www.redhouse-sofia.org тел. 02 988 81 88, 0885828532, office@redhouse-sofia.org. Билети могат да бъдат закупени всеки работен ден между 15:00 и 21:00 ч. на касата на Червената къща. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЛУСИЯ МИРАНДА

Лусия Миранда е испанска актриса, режисьор, педагог и директор на театрална трупа „Трансграничния проект” (The Cross Border Project). Като педагог е ръководила работилници в Испания, САЩ, Сенегал, Филипините, Еквадор, Етиопия и Франция. Координирала е множество проекти с деца и възрастни, ЛГБТ общности, жени, оцелели след сексуално насилие, хора, лишени от свобода в затвора “Удбърн” в Ню Йорк, и др.

Като режисьор и драматург пиесите й са поставяни в Националния театър в Испания („Нора”, 1959), Театър „Талия” в Ню Йорк („От Фуенте Овехуна до град Хуарез”), Театър „Санчез Агилар” в Еквадор („Измамените от Дон Хуан”), по време на Африканския фестивал за форум театър в Сенегал („Какво да правим с баба?”), и др. Представленията й имат няколко награди като Наградата за млади испански режисьори и наградата за жени “ОНУ” за Латинска Америка (ONU Woman Award of Latin America).

Миранда защитава магистратура по Образователен театър от Нюйоркския университет (New York University), магистратура по Мениджмънт в изкуството от Мадридския университет Комплутенсе (Universidad Complutense de Madrid) и е лауреат на стипендии „Фулбрайт” и „Млада идея” за млади професионалисти в театъра и образованието. Изучавала е методите за обучение на актьори Сузуки (Suzuki) и Гледни точки (Viewpoints) в театрална компания СИТИ (SITI) в Ню Йорк и е член на Режисьорската лаборатория към Линкълн център (Lincoln Center), Ню Йорк.

 


Автор: Център за култура и дебат "Червената къща"
15.09.2016 г. 15:34
Посетено: 653
Етикети: спектакъл, Червената къща, форум театър, Лусия Миранда
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24205-ispanskiyat-rezhisyor-lusiya-miranda-s-postavya-forum-teatar-v-chervenata-kashta