Сцена / екран / ефир

Млади оперни певци от 4 континента кандидатстват за Майсторския клас на Райна Кабаиванска в София

Майсторският клас ще завърши с галаконцерт на отличилите се ученици на 25 септември

Млади оперни певци от 4 континента кандидатстват за Майсторския клас на Райна Кабаиванска в София


◊ СЪБИТИЕТО

Кандидати от рекорден брой държави – 19, се регистрираха за прослушване за място в Майсторския клас на Райна Кабаиванска тази година, което е своеобразен рекорд от неговото първо издание през 2001 г., съобщиха от Нов български университет. 

От 9 до 24 септември 2016 г. ще се проведе 16-тото издание на класа на голямата оперна прима, организиран от Нов Български университет в Софийската опера и балет. Освен от България, регистрирани кандидати има от Испания, Германия, Израел, Доминиканска република, Китай, Великобритания, Пуерто Рико, Италия, Русия, Тунис, Чили, Южна Корея, Филипините и др.  

14 млади таланти от най-добре представилите се на прослушването на 8 септември ще работят в рамките на две седмици с г-жа Кабаиванска по усъвършенстване на вокалната си техника и сценична подготовка.

Традиционно, Майсторският клас ще завърши с галаконцерт на отличилите се ученици - на 25 септември с оркестъра на Софийската опера и балет, под диригентството на Найден Тодоров и със специалното участие на Райна Кабаиванска. Тогава ще бъдат присъдени и стипендиите от нейния дарителски фонд.

Галаконцертът ще отбележи и 25-годишнината на НБУ, която се навършва тази година, и ще отдаде почит на неговия създател – професор Богдан Богданов.

През декември Школата Кабаиванска подготвя грандиозен оперен спектакъл на операта „Турандот“ на Джакомо Пучини.

Суперпродукцията е съвместен проект на НБУ и Софийската опера и ще бъде поставена в 3 представления - на 9, 11 и 13 декември. Ролите ще бъдат поверени изцяло на ученици на Райна Кабаиванска от нейните класове от България и Италия, някой от които вече звезди на световните сцени. 

Идеята за спектакъла е продължение на усилията на Райна Кабаиванска не само да обучава млади таланти, но и да помага представянето им на международната оперна сцена. „Турандот“ ще бъде третият подобен проект, след като през 2010 година НБУ и Софийската опера реализираха операта „Бохеми“ със студенти на голямата оперна прима от България и Италия. Постановката се игра в шест представления в София през 2010 и 2011 г., а през януари 2012 г. и в два спектакъла в Театро комунале „Лучано Павароти“ в Модена, Италия. През декември 2012 г. бе реализиран и втори оперен спектакъл – „Вертер“ на Жул Масне, в партньорство между Нов български университет, Софийската опера и Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел, Белгия.

До момента фонд „Райна Кабаиванска“ е присъдил повече от 70 стипендии в три категории за обучение с Райна Кабаиванска – за майсторския клас в Нов български университет; за майсторския клас в Академия Киджана в Сиена, Италия и специални едногодишни стипендии за Института “Веки - Тонели” в Модена, Италия. През годините дарители на фонда са личности и организации, сред които Фондация “Америка за България”, Фантастико, Столична община. Събитията са под патронажа на Президента на Република България.
Автор: Десислава Бинева
12.09.2016 г. 16:18
Посетено: 1742
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24175-mladi-operni-pevtsi-ot-4-kontinenta-kandidatstvat-za-maystorskiya-klas-na-rayna-kabaivanska-v-sofiya