Сцена / екран / ефир

Фестивалът "Срещи на младото европейски кино" с трето издание

Наградени филми от Кан и специална програма за ученици са сред акцентите

Фестивалът "Срещи на младото европейски кино" с трето издание
Постер на филма "С високо вдигната глава"


◊ СЪБИТИЕТО

18 филма, няколко дискусии, безплатни ученически прожекции, уъркшоп за младежи и представяне на европейската платформа за кинообразование CinEd – това са само част от акцентите в третото изданиe на фестивала „Срещи на младото европейско кино“.

Фестивалът ще се проведе от 26 септември до 2 октомври в кино „Одеон“ и залата на Френския културен институт и ще покаже филмовите заглавия, обединени в 3 тематични програми:

Първата, наречена „Нови гласове“, ще представи филми на съвсем млади и обещаващи автори. Сред тях е "Party Girl" / "Купонджийка", спечелил „Златна Камера” в Кан и  определен от журито като „див, щедър и невъзпитан“. Публиката ще може да види и първия френски филм за супергерой: „Винсент не е риба”, както и португалските „ДжонФром” и „Обратно у дома”.

Безспорният гвоздей в програмата обаче е документалният „Утре”. Той е отличен със „Сезар” за най-добър документален филм през  2016 г., до момента има над 1 милион зрители само във Франция, както и стотици прожекции по света.

Голям интерес се очаква към програмата „Права на детето“. Филмите, включени в нея, ще станат отправна точка за кръгли маси и дискусии, в които ще се включат френски магистрати и техни български колеги, както и специалисти от Румъния и Молдова  по въпроси, свързани с образование и успешни съдебни практики. Отправна точка за всички тези разговори ще бъде филмът на режисьорката Еманюел Берко – "С високо вдигната глава", открил фестивала в Кан през 2015 г. Неговият сюжет разказва историята на 6-годишния Малони. Изоставено от майка си, момчето често е привиквано в съдилищата за малолетни. Един ден, изпратен в изправителен център със строг режим, той среща Тес – особено момиче, което ще му помогне да види смисъл на живота. Филмът прави в Кан истински фурор, голяма заслуга за което има и  Катрин Деньов в ролята на детска съдийка.

Интересно хрумване на организаторите на фестивала е да направят програма Forever Young, посветена на първите опити в киното на режисьори, считани днес за класици и изучавани във филмовите академии по света. Стартът ще бъде посветен на Годар с два филма, променили киното завинаги: „Лудият Пиеро” и „Презрението”. За догодина организаторите Ралица Асенова и Йоана Панкова обещават да видим първите опити в киното на Жак Деми, а за петото издание на форума е в преговори за две непоказвани заглавия на ранния Трюфо.

За най-младите зрители е подбрана програма от безплатни образователни прожекции и киноуъркшоп, в който за 5 дни група младежи ще направят кратък филм и ще го покажат  на голям екран при закриването.

За всички иновативни учители, ментори, работещи в школи и образователни центрове, които искат да включат киното в своите методи на преподаване, е предвидено подробно представяне на европейската платформа за кинообразование CinEd.


Кога? От 26 септември до 02 октомври 2016 г.

Къде? Във Френски културен институт и кино "Одеон"



Автор:
Елеонора Стайкова
Публикация:
07.09.2016 г. 18:27
Посетено:
1403
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24148-festivalat-sreshti-na-mladoto-evropeyski-kino-s-treto-izdanie