Сцена / екран / ефир

„Премълчаното разказано: Не на насилието“ - спектакъл на Университетски театър (НБУ)

В рамките на Празници на изкуствата „Аполония“ 2016

„Премълчаното разказано: Не на насилието“ - спектакъл на Университетски театър (НБУ)


◊ СЪБИТИЕТО

На 06 септември от 21:30 часа в Градската галерия на гр. Созопол, в рамките на Празници на изкуствата „Аполония“ 2016, Университетски театър (НБУ) ще представи спектакъла „Премълчаното разказано“ с тема „Не на насилието“. Режисьор на представлението е доц. Възкресия Вихърова, асистент-режисьор -  доц. д-р Десислава Бошнакова, и работна група: Диана Спасова, Добриела Попова, Росива Гавренова, Яна Грозданова – алумни на Нов български университет.

Документалният театър, подобно на документалното кино, работи с реалния живот и случките от него. Историите на три реални и автентични жени, които разказват премълчаното в интервюта по актуалната тема „Не на насилието“ върху жената, оживяват на сцената. Трите интервюирани жени/прототипи са на различна възраст, заемат различни позиции и имат различен социален статус. Обединява ги премълчаното и възможността то да бъде разказано.

В спектакъла се използва и вербатим техника, коeто означава, че както по време на репетициите, така и по време на самото представление актьорите чуват от слушалки в реално време документалните записи и ги възпроизвеждат на сцена. Понякога актьорът чува за пръв път определен текст по време на представлението, при което не е в състояние да скрие или овладее своето първо впечатление и усещане. Спектакълът може да бъде определен и като своеобразно „Reality“. Очакванията и изискванията към него са много по-сходни с тези към журналистиката – да се стреми към достоверност и актуалност.



Автор:
НБУ
Публикация:
03.09.2016 г. 15:45
Етикети:
НБУУниверситетски театърдокументален театъртеатърАполония 2016
Премълчаното разказано: Не на насилието
вербатим
Посетено:
2070
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24122-premalchanoto-razkazano-ne-na-nasilieto-spektakal-na-universitetski-teatar-nbu