Сцена / екран / ефир

"Киномания" на 30 години

НДК обяви първите шест заглавия от кинопанорамата през ноември

"Киномания" на 30 години
Емир Кустурица и Моника Белучи във филма "На млечния път"


◊ СЪБИТИЕТО

През 2016 г. филмовата панорама „Киномания“ става на 30 години. Организаторите от НДК вече са избрали някои от горещите хитове за тазгодишното издание. Кинопанорамата се провежда всяка година през ноември.

По повод юбилея организаторите ще подарят на феновете си две седмици чисто кино удоволствие с най-качествените нови предложения от световните екрани. По традиция всяка година се представят наградените ленти от престижни международни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др.


◊ ФИЛМОВИТЕ АКЦЕНТИ

„Киномания“ разкри първите шест заглавия, които ще бъдат показани в Зала 1 на НДК. Специално за тях билетите ще бъдат пуснати в продажба на 30 септември.

„CAFÉ SOCIETY” е поредното интригуващо предложение на майстора Уди Алън, с което се откри фестивала в Кан. „ХУЛИЕТА” е филмът на друг ас в режисурата – Педро Алмодовар (от конкурсната програма на Кан). Мерил Стрийп ще видим във „ФЛОРЪНС, НЕСЪВЪРШЕНАТА ДИВА” с режисьор Стивън Фриърс.

В рамките на Киномания 2016 ще бъдат представени и три парещи заглавия от филмовия фестивал във Венеция. Това са откриващият филм на събитието „В СТРАНАТА ЛА-ЛА-ЛА” на режисьора Деймиън Шазел („Камшичен удар”), сигурен фаворит за „Оскар” според директора на Венецианския фестивал Алберто Барбера; „СВЕТЛИНАТА МЕЖДУ ОКЕАНИТЕ” с участието на звездите Майкъл Фасбендър, Алисия Викандер и Рейчъл Вайс; „НА МЛЕЧНИЯ ПЪТ” – новият филм на Емир Кустурица, в който участва Моника Белучи и самият режисьор.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
02.09.2016 г. 15:52
Посетено:
3444
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24118-kinomaniya-na-30-godini