Сцена / екран / ефир

Звезден солистичен състав в мегапродукцията на операта „Кармен“ на Царевец

Спектакъл в рамките на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“

Звезден солистичен състав в мегапродукцията на операта „Кармен“ на Царевец
Даниела Дякова в ролята на Кармен


◊ СЪБИТИЕТО

Най-популярната опера за всички времена „Кармен” от Жорж Бизе ще оживее на хълма „Царевец“ във Велико Търново на 27 август, събота, от 21.00 часа.  

Двата оперни театъра – Старозагорската и Бургаската опери, ще представят разтърсващата оперна драма в рамките на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“, който се организира от Община Велико Търново със съдействието на Общинска агенция по туризъм „Царевград-Търнов“.

Суперпродукцията на операта „Кармен“ ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев, сценичната адаптация за откритата сцена на историческата  крепост "Царевец" е на режисьора  Огнян Драганов и художника на Старозагорската опера Тодор Демеров. Атрактивните балетни платна с участието на двете балетни трупи са дело на примабалерината и хореограф Силвия Томова.

Даниела Дякова за първи път пее на хълма „Царевец“. Талантливата певица ще се представи в своята коронна роля на циганката Кармен. В ролята на Дон Хозе ще ѝ партнира звездата на Софийската опера – тенорът Костадин Андреев. Веселина Василева гостува в ролята на Микаела. Валери Турманов ще изпълни ролята на тореадора Ескамилио. В останалите роли участват: басът Делян Славов като Цунига, Денис Иванов (Моралес), Яница Нешева (Фраскита), Лина Пеева (Мерцедес), Ивайло Йовчев (Рамендадо), Теодор Петков (Данкайро) и др. Участват още Детски хор „Маргаритки” с диригент Зорница Желязкова, оркестър, хор и балет на Държавна опера Стара Загора и Държавна опера Бургас.

Да бъдеш Кармен е мечта за всяка певица – мецосопрано. Така е и за Даниела Дякова – певица с красив кадифен тембър и ярка артистична индивидуалност. Своя дебют в тази роля Даниела Дякова прави през 2007 година в Русе под диригентството на Найден Тодоров и Кармен неусетно се превръща в нейна знакова роля. Даниела Дякова пресъздава образа на своята обаятелна героиня с изключително вокално майсторство и магнетично артистично присъствие. Всеки път добавя към образа на своята любима роля нещо ново и различно. Нейната Кармен възторгва, вдъхновява, покорява.

През последните години Даниела Дякова се наложи като една от най-предпочитаните изпълнителки-мецосопрани във всички български оперни театри и редица европейски оперни сцени. Преди броени дни певицата бе великолепна Адалджиза в премиерния спектакъл на Варненската опера на операта „Норма“ на сцената на Летния театър в черноморската столица. Ангажиментите ѝ не спират през целия летен сезон на Бургаската опера, където е водеща солистка. Трайно успява да привлече вниманието на легендарния художник и режисьор Уго де Ана и е фаворитка в неговите спектакли на оперите „Аида“,  „Норма“ и „Самсон и Далила“ на сцената на Софийската опера. Блестящото мецосопрано е чест гост на първия ни оперен театър и в ролята на Принцеса Еболи от операта „Дон Карлос“ от Верди.

 

◊ СОЛИСТИТЕ

Даниела Дякова завършва оперно пеене в Музикалната академия “Проф. Панчо Владигеров” в София в класа на проф. Руско Русков и на Христина Ангелакова. Участва в Майсторските класове на Лука Горла в “Scuola Civica di Musica” в Милано, Италия и на Каролин Диума в Созопол. Специализира оперно пеене при Серджо Сегалини в “Accademia D’Arte Lirica” в Осимо, Италия. Даниела Дякова има няколко награди от авторитетни певчески конкурси, сред които Първа награда от международния оперен конкурс “Надежди, таланти, майстори” /Добрич/, Първа награда от конкурса “Млади оперни певци” - София, Втора награда на международния оперен конкурс “Георги Златев-Черкин” - София и Първа награда от конкурса “Цветана Дякович”.

В репертоара ѝ са партиите на Адалджиза от “Норма”, Амнерис от “Аида”, Азучена от „Трубадур”, Принцеса Еболи от „Дон Карлос”, Фенена от “Набуко”, Кармен от едноименната опера, Розина от “Севилският бръснар”, Дорабела от “Така правят всички”, Ромео от „Монтеки и Капулети“, Маркизата от „Крал за един ден“, Далила от „Самсон и Далила” на Сен-Санс, Принцеса де Буйон от „Адриана Лекуврьор“ и др. Гастролирала е на сцените на престижни оперни театри в Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Италия, Германия, Франция, Испания, Белгия, Холандия, Дания, Китай, Тайван, Япония под диригентството на Найден Тодоров, Диан Чобанов, Григор Паликаров, Никша Бареза, Даниел Орен, Лоренцо Рамос, Алесандро Сан Джорджи, Херардо Вера, Хосе Кабайе, Хавиер Сарано, Айдар Торибаев, Пьотър Вандиловски.

Паралелно със своите  артистични изяви у нас и в чужбина, тя успява умело да се справи и като Художествен ръководител на Симфоничния оркестър на Сливен.

Костадин Андреев завършва Държавната музикална академия през 1994 година в класа по пеене на проф. Реса Колева. Творческият му дебют е още като студент през 1992 година в ролята на Рудолф от операта “Бохеми” на Пучини на сцената на Бургаската опера. От 1995 година е щатен артист-солист на Националната опера – София, където изпълнява централния теноров репертоар. За двадесет и две години творческа дейност певецът има в биографията си 38 роли от оперите на Верди, Понкиели, Пучини, Гуно, Халеви, Бизе, Масне, Мусоргски, Стравински, Гомес, Вагнер, Сен-Санс, Владигеров и др.

Гастролирал е с голям успех на престижните сцени на Виенската Щатсопера (”Иродиада”, „Тоска”, „Ернани”, „Макбет”, „Еврейката”), Театро Реджо в Торино, Италия (”Тоска” и „Борис Годунов”), Операта в  Монте Карло (”Мадам Бътерфлай”), Операта в Бон, Германия  (”Отело” и „Дама Пика”), Операта в Сент Гален, Швейцария (”Сицилиански вечерни”), Бадише щатстеатър в Карлсруе, Германия (”Тоска”); Лионската опера, Франция (”Дама Пика”), Операта в Тел Авив, Израел, Пражката национална опера, Операта в Рига, Латвия, пял е в Япония, Бразилия, Египет, Гърция, Франция, Испания, Малта... Гостувал е на различни авторитетни международни музикални фестивали като Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, Италия (”Турандот”), на фестивала на Валери Гергиев в Ротердам, Холандия (”Манон Леско”), оперния фестивал „Санкт Маргаретен”, Австрия (”Аида”), Международния оперен фестивал Мишколц, Унгария („Манон Леско”, „Андре Шение”)...

Костадин Андреев е пял под палката на големите диригенти Антонио Гуаданьо, Сейджи Осава, Никса Бареца, Марчело Виоти, Валери Гергиев, Кацуши Оно, Руслан Райчев, Иван Вульпе, Борис Хинчев, Михаил Ангелов, Милен Начев, Методи Матакиев, Георги Нотев и др., работил е с режисьори от ранга на Петер Щайн, Йоханел Шааф, Дитрих Хилсдорф и др. Негови партньори са били световноизвестните оперни певци Агнес Балца, Галина Горчакова, Мишел Крайдър, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Ренато Брузон, Лео Нучи, Феручо Фурлането, Никола Гюзелев и др.

Веселина Василева завършва средното си образование в училище по изкуства "Васил Воденичарски" гр. Враца в музикална паралелка със специалност класическо пеене. Висшето си образование получава в ДМА "Панчо Владигеров", където се дипломира в класа по оперно пеене на доц. Ирена Бръмбарова и по актьорско майсторство на проф. Павел Герджиков. Специализира оперна интерпретация с Гена Димитрова, Майя Попова и Атанас Атанасов.

Веднага след завършването си е приета като артист –солист в Държавна Опера – Русе, след успешно издържан конкурс на първо място. От 1998 г. гастролира с голям успех в цяла Европа, САЩ, Япония, Македония, скандинавските страни, гостува във всички български оперни театри. Пяла е на различни престижни оперни сцени като: Бунка кайкан в Токио, Залцбург Аудиториум Австрия, Концертна зала „Кралица Елизабет Втора” в Лондон, театър Аудиториум-Палма де Майорка, Испания, Маджестик театър в Бостън, САЩ и големите  театри в Лос Анджелис, Атланта, Ню Йорк - Бруклин, Ню Джърси, Сент Луис, Балтимор, Нейпълс, Източен Палм Биич, Сарасота, Гданск - Полша и т.н.

Гостувала е на различни оперни фестивали: "Вива ил канто" - Чешин - Полша, по покана на световноизвестния български тенор и артистичен директор на фестивала Калуди Калудов, Форт де Франс, Франция, „Емил Чакъров”-Бургас, „Варненско лято”.

За свое най-престижно достижение певицата смята за изминалите 20 години творческа кариера своето участие в продукцията на първата сценична реализация на операта ''Емилия от Ливърпул'' на Гаетано Доницети, която след създаването ѝ през 1824 г. не е поставяна до наши дни. В главната роля на Емилия, Веселина Василева е първата българска изпълнителка в световната музикална история на тази опера, поставена за първи път в Ливърпул, Англия през 2008 г. - тогава градът е културна столица на Европа.

През последните няколко сезона Веселина Василева участва в най-новите премиери на оперите "Травиата" от Верди в Бургаската опера и на "Ловци на Бисери" на Бизе на сцената на Софийска опера и балет.

Постоянно гостува в постановките на Софийската опера на оперите "Травиата" и "Риголето" на Верди. В репертоара на певицата влизат още ролите на Неда от „Палячи” на Леонкавало, Мими и Мюзета от „Бохеми, Лиу от „Турандот” на Пучини, Сузана и Графинята от „Сватбата на Фигаро”, Церлина от „Дон Жуан” на Моцарт, Микаела от „Кармен” на Бизе, Маргарита от „Фауст” на Гуно, сопрановата партия от „Кармина Бурана” на Карл Орф. Има богат песенен и кантатно-ораториален репертоар, записи в БНР.

 

* * *

Билети:

КАСА Велико Търново

ул. "Асен Златаров" № 5 (срещу бариерата на служебния паркинг на театъра)
Телефони: 0886770511, 0894407595 и 062/ 637915
Онлайн и в разпространителската мрежа на ивентим

 Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
25.08.2016 г. 18:09
Етикети:
Посетено:
1902
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24085-zvezden-solistichen-sastav-v-megaproduktsiyata-na-operata-karmen-na-tsarevets