Сцена / екран / ефир

Калуди Калудов покорява "Царевец" с коронните си роли на Радамес и Дон Хозе

"Аида" (29 юли) и "Кармен" (27 август), в рамките на Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2016

Калуди Калудов покорява "Царевец" с коронните си роли на Радамес и Дон Хозе
Калуди Калудов в ролята на Радамес


◊ СЪБИТИЕТО

Световният тенор Калуди Калудов гостува на откритата сцена на крепостта "Царевец" във Велико Търново в ролите на Радамес и Дон Хозе. Почитателите на неговото изкуство по цял свят го наричат ласкаво певецът с „ангелски глас“, а взискателната музикална критика сравнява често красотата на тембъра му и на неговото неповторимо „легато“ с еталоните на белкантото, наложени от легендарните италиански тенори.

Вестник „Лирика“ – Триест, Италия, отбелязва след участието на Калуди Калудов в спектакъла на операта „Манон Леско“ в Театро Верди - Триест (преди това пее в същата постановка на сцената на Миланската скала): „Знаем, че сред теноровите партии, написани от Пучини, ролята на Де Грийо е твърде трудна и отговорна. И тук българският тенор постигна връх в изпълнението си.Той ни изненада и ни достави наслада с тембъра на гласа си. Такъв глас не е чуван от много години насам – кристално чист във всички регистри, напомнящ ни за младия Карло Бергонци“

В рамките на първия Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2016, организиран от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов", Калуди Калудов ще участва на 29 юли в спектакъла на операта „Аида“ от Верди на Русенската опера, а месец по-късно - на 27 август, ще бъде Дон Хозе в операта „Кармен“ от Бизе – съвместна  мега продукция на  Старозагорската  и Бургаската опери.

За Калуди Калудов Радамес е една от ролите, която изпълнява с удоволствие. Често гостува с тази партия на редица родни и световни оперни  сцени. Дебютът му като Радамес е в Йерусалим, Израел по покана на Маестро Зубин Мета. В своята успешна международна кариера тенорът години наред се радва на симпатията на големия Маестро, с когото е осъществил едни от най-престижните си ангажименти и роли. По договор Калуди Калудов е ангажиран за първите два спектакъла на операта „Аида“ в Йерусалим. Критиката веднага излиза с ласкави отзиви за представянето му в продукцията. По средата на третия спектакъл се налага Калудов да замести своя именит колега Петер Дворски, поради внезапен здравословен проблем. След този триумфален дебют в Йерусалим, ролята на Радамес го отвежда на най-престижните оперни сцени във всички точки на света – от Щатсопер Унтер ден линден, Берлин до Филаделфия, САЩ. Десетки са спектаклите, които е изпял с много и незабравими  партньори на сцената, но сред най-свидните му спомени е спектакъла на операта „Аида“ в Будапеща, Унгария, в който си партнира с оперните колоси Елена Образцова  като Амнерис и баритона Шерил Милс в ролята на Амонасро.

Русенската опера включва новата си  постановка на „Аида“ в текущия си репертоар през август 2013 г. Пищният спектакъл е съвместна продукция с ММФ „Моцартови празници“ Правец и е подготвен специално за фестивала. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, художник на костюмите Салваторе Русо. На 29 юли на откритата сцена на крепостта Царевец във Велико Търново Калуди Калудов ще си партнира с германското сопрано Андрея Хьоркенс в ролята на Аида, Петя Цонева ще бъде Амнерис, Александър Крунев – Амонасро, Пламен Бейков – Рамфис, Стоян Стоянджов – Царят на Египет, Александър Баранов – Вестител, Георгиос Филаделфевс – Глас на Жрец и др. Участват оркестър, хор и балет на Държавна опера-Русе. Диригент на спектакъла е Владимир Бошнаков, хормайстор Стелияна Димитрова, художествен ръководител на балета Силвия Томова.

Калуди Калудов дебютира в ролята на Дон Хозе от операта „Кармен“ на Бизе в Старозагорската опера. В голямата международна кариера на певеца, който има в репертоара си над 60 главни роли, срещата с френската музика като че ли идва съвсем навреме – в един  по-зрял етап. Световният тенор пресъздава възхитителен Хофман (“Хофманови разкази“) в постановките на Софийската и Русенската опера, а героят Дон Хозе (“Кармен“) на Калуди Калудов е неповторим и дълбоко въздействащ с яркото си преобразяване: от сериозен и отговорен, през щастливо влюбен до безумно отчаян до крайност мъж. Красотата на неговия тембър се разкрива още повече  в интерпретацията на искрящата френска музика.

Най-популярната опера за всички времена „Кармен” от Жорж Бизе ще оживее на хълма „Царевец“ във Велико Търново на 27 август от 21.00 часа. След триумфа на „Набуко“ (на 23 юли) двата оперни театъра – Старозагорската и Бургаската опери, ще представят разтърсващата  оперна  драма в пълния ѝ колорит. Диригент Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов. Сценографията е специално подготвена от художника на Старозагорската опера Тодор Демеров за откритата сцена на историческата  крепост  Царевец. Атрактивните балетни платна с участието на двете балетни трупи са дело на примабалерината и хореограф Силвия Томова. Диригенти на хора Младен Станев и Невена Михайлова.

На 27 август ролята на Кармен ще бъде изпълнена от темпераментната Даниела Дякова – певица, за която тази роля е емблематична. Калуди Калудов гостува на търновска сцена в ролята на Дон Хозе, а младият талантлив баритон Валери Турманов ще изпълни ролята на тореадора Ескамилио. Брилянтното сопрано Веселина Василева гостува в ролята на Микаела. В останалите роли участват: басът Делян Славов като Цунига, Денис Иванов (Моралес), Яница Нешева (Фраскита), Гергана Русекова (Мерцедес), Ивайло  Йовчев (Рамендадо), Теодор Петков (Данкайро) и др. Участват още Детски хор „Маргаритки” с диригент Зорница Желязкова, представители на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур", оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора и Държавна опера Бургас.


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
28.07.2016 г. 18:03
Посетено:
1628
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/24013-kaludi-kaludov-pokoryava-tsarevets-s-koronnite-si-roli-na-radames-i-don-hoze