Сцена / екран / ефир

Солист от Арена Ди Верона и влюбена двойка пеят в „Аида” на Античния театър в Пловдив

Алберто Газале в ролята на Амонасро

Солист от Арена Ди Верона и влюбена двойка пеят в „Аида” на Античния театър в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

По традиция в най-грандиозната опера на Верди – „Аида”, Опера Пловдив кани водещи солисти от Арена Ди Верона. След Хуи Хе като Аида през 2014 и Ана Лукреция Гарсия като Амнерис през 2015, през 2016 в Пловдив пристига Алберто Газале за ролята на Амонасро. В момента певецът е един от водещите баритони в света.

Спектакълът на доц. Нина Найденова ще се играе на 22 юли от 21 часа с диригент Диан Чобанов.


◊ УЧАСТНИЦИ

Алберто Газале дебютира на Арена Ди Верона през 1998 година с „Бал с маски”. Получава и престижната награда  Zenatello за „Набуко” на Арена ди Верона, където често пее и в „Аида”. Той е редовен солист в Ла Скала в Милано, Виенската държавна опера и в оперните театри на Берлин, Барселона, Флоренция, Венеция, Цюрих, Мадрид, Париж, Болоня, Триест, Монте Карло, Генуа и др. Календарът му с участия по света е запълнен години напред.

Друга любопитна новина е, че за първи път пловдивската публика ше види на сцената като влюбени и двойката в живота - Камен Чанев и Таня Иванова. Солистите дълго време се притесняваха и избягваха да поемат този двоен ангажимент. За първи път на Античния театър те ще се обяснят в любов като Аида и Радамес. Тенорът Камен Чанев пя на премиерата на „Аида” заедно с Хуи Хе през 2014, а Таня Иванова бе Аида заедно с Ана Лукреция Гарсия през 2015. Най-сетне влюбената оперна двойка застава заедно пред Пловдив, за да изберат „любов” или „вярност към родината” в една фатална безизходица.

Характерно за Вердиевите творби е, че няма само един главен персонаж. Макар операта да носи името на етиопската принцеса-пленница Аида, то всички централни роли са музикално и драматургично равнопоставени. Останалите партии се изпълняват от Даниела Дякова, Пламен Кумпиков, Евгения Ралчева и др.


Билети за „Аида” се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.

Автор:
Никола Шопов
Публикация:
21.07.2016 г. 00:33
Етикети:
Опера ПловдивВердиАидаАлберто Газале
Солист от Арена Ди Верона
Посетено:
1154
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23986-solist-ot-arena-di-verona-i-vlyubena-dvoyka-peyat-v-aida-na-antichniya-teatar-v-plovdiv