Сцена / екран / ефир

Грандиозен спектакъл на операта „Набуко” на „Сцена на вековете” във Велико Търново

Летен сезон на българските оперни театри

 Грандиозен спектакъл на операта „Набуко” на „Сцена  на вековете” във Велико Търново


◊ СЪБИТИЕТО

На 23 юли от 21.00 часа на сцената на историческия хълм Царевец
Старозагорската опера съвместно с Държавна опера - Бургас ще представи грандиозен спектакъл на една от най-любимите и популярни опери на Джузепе Верди „Набуко”. Суперпродукцията се подготвя специално за Летния сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" 2016 и обединява творческите състави на двата оперни театъра.

Сценичната адаптация за откритата сцена на хълма Царевец е на режисьора Огнян Драганов и на художника Тодор Демеров. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Държавна опера - Стара Загора Ивайло Кринчев. Жителите и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да аплодират звездни изпълнители в главните роли – впечатляващият баритон от Македония Марян Йованоски ще гостува в ролята на Набуко, Ивайло Джуров - един от най-ярките последователи на голямата българска басова традиция – ще се представи в ролята на Захария, а великолепното сопрано - солистка на Бургаската опера Йоана Железчева ще изпълни ролята на властната Абигайл. В ролята на Фенена ще се превъплъти  именитата солистка на Старозагорската опера Офелия Христова, а в ролята на Измаел ще участва Ивайло Йовчев. Участват още солистите Емилия Джурова, Евгений Арабаджиев, хор и оркестър на Държавна опера - Стара Загора и Държавна опера - Бургас,  диригент на хора Младен Станев. Спектакълът е със специалното участие на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”.

Операта “Набуко” е третата опера от ранното творчество на Джузепе Верди, но още с първото си представление през 1842 година в Миланската скала има триумфален успех. Сюжетът, вдъхновен от библейския епос, е изпълнен с патоса на свободата.


Преди гостуването във Велико Търново на 23 юли, суперпродукцията на операта „Набуко“ беше представена в Бургас (на 19 юли в Летния театър) и в Стара Загора (на 20 юли, на Античния форум).

Автор:
Сийка Лапачка
Публикация:
20.07.2016 г. 23:37
Посетено:
1611
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23983-grandiozen-spektakal-na-operata-nabuko-na-stsena-na-vekovete-vav-veliko-tarnovo