Сцена / екран / ефир

"Елада Пиньо и времето" гостува на Фестивала "Морски изгреви"

Спектакъл на „Малко театро”, Будапеща, по едноименния роман на Керана Ангелова

"Елада Пиньо и времето" гостува на Фестивала "Морски изгреви"


◊ СЪБИТИЕТО

„Малко театро”, Будапеща
представя

"Елада Пиньо и времето"

По едноименния роман на Керана Ангелова

Постановка: Габриела Хаджикостова
Композитор: Николай Иванов-ОМ
Визия: Ищван Наги

Участват: Габриела Хаджикостова, Николай Иванов-ОМ

Спектакълът "Елада Пиньо и времето" ще бъде представен на 22 юли от 20.00 часа в театралния салон на Читалище "Христо Ботев 1925" - Ахтопол.

Събитието е част от
Третото издание на фестивала „Морски изгреви”.

Вход свободен


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Романът на Керана Ангелова е драматизиран, поставен и изпълнен като моноспектакъл от Габриела Хаджикостова на фона на музиката на Николай Иванов-ОМ. Двамата представляват необичаен, странен, завладяващ дует от думи, ритми, звуци, музика. Техните гласове, думи и мелодии се преплитат, за да ни внушават магичните, приказни образи и истини на романа, превръщайки ги в един запомнящ се театър.

Спектакълът на „Малко театро” от Будапеща е създаден през 2009 г., като същата година актрисата Габриела Хаджикостова получава Голямата награда за женска роля на „Аркус фест” в Унгария.

Показван е с голям успех във Варшава, Торун, Берлин, Хамбург, Битоля, Виена.

Гостува в много градове на България: Смолян, Пловдив, Стара Загора, Шумен, Сливен, Бургас, Русе, играе се всяка година по няколко пъти на Камерна сцена на „Сълза и смях”.

През 2013 г. постановката на Габриела Хаджикостова и Николай Иванов-ОМ е записана и като радиотеатър.


Какво е за Керана Ангелова тази драматизация на "Елада Пиньо и времето?

"...Колко е прекрасно, че ние тримата се намерихме и че можахме да обединим творческите си, бих казала май по-скоро човешките си енергии, за да излъчим послание. Аз не се страхувам от патоса на тази дума и не в патетичния смисъл я употребявам, а така, в сакралната й същина. С една дума посланието ни е: Любов. Ние тримата не се плашим да го изговорим на глас, с музиката, с прекрасното изпълнение на Габи и с моите скромни думи...

Дали са действителни всичките тези жени, които всъщност са една и съща жена. Всичките ние сме неизмислени, в смисъл, че моите родители, моите прародители, родовата ни памет идват от Одринско. Това е родовата ни памет и жените са образите на тази памет, така че те са фикция, те са художествени образи, но това сме ние, жените от Одринско."

Романът "Елада, Пиньо и времето" на Керана Ангелова е носител на няколко престижни литературни награди:
. "Пегас" - на град Бургас;
. "Белетристична книга на годината" на Сдружението на българските писатели;
. Наградата на името на Блага Димитрова на Граждански форум "Българка";
. Номинация от конкурса на фондация ВИК - тук романът е единственият номиниран от жури и читателска публика едновременно.

Много българска, необикновена, литературно събитие, философска и чувствена …, това са част от определенията на литературната критика за тази книга.

Керана Ангелова е автор на следните книги: "Лято", поезия, 1982; "Подземна река", поезия, 1988; "Зана. Папазини”, две повести, 1998; "По-беззащитни глухарчета", поезия, 2000; "Елада Пиньо и времето", роман, 2003; "Kaтокала, името на пеперудата", поезия, 2006; "Вътрешната стая", роман, 2006; "Времена", поезия (в съавторство с Роза Боянова и Калина Teльянова), 2007
"Видения", поезия, 2008; "Улицата на пеперудите", роман, 2010; „Един след полунощ”, есеистична, 2013; „Слънчогледи за Мария”, роман, 2013; „Леванте”, поезия 2014'; „Видение в Мемфис”, роман, 2016.


◊ ЗА ФЕСТИВАЛА

„Морски изгреви” обединява изкуството, духовността, здравето и красотата в един формат, информира и популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти – духовно, физическо, емоционално здраве. Духовността и изкуството отварят вратите на себепознанието, което е в основата на една здрава, хармонична и освободена личност.

Организатор и вдъхновител на Фестивал „Морски изгреви” е Бисерка Райкова. Началото е поставено през 2014 г. с подкрепата на кметство Ахтопол.

Фестивалната програма завършва с премиерата на новия роман на Керана Ангелова „Видение в Мемфис” на 24 юли от 20:40 часа. Откъси ще прочете актрисата Габриела Хаджикостова.


Автор:
Организаторите
Публикация:
17.07.2016 г. 18:28
Посетено:
1576
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23961-elada-pinyo-i-vremeto-gostuva-na-festivala-morski-izgrevi