Сцена / екран / ефир

"Граф Монте Кристо" открива "Сцена на вековете" 2016

Френска романтика с бароково звучене

 "Граф Монте Кристо" открива "Сцена на вековете" 2016


◊ СЪБИТИЕТО

След успешната световна премиера във Варна мюзикълът "Граф Монте Кристо" от Ив Деска заминава за Велико Търново, където на 15 юли на историческия хълм Царевец ще открие поредното издание на летния фестивал "Сцена на вековете" 2016.

Диригент Страцимир Павлов, режисьор Петко Бонев, сценография Ася Стоименова, хореография Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева, 3D мапинг Полина Герасимова. Асистент-режисьор Сребрина Соколова, треньор по фехтовка Детелина Желязкова.

Участват оркестър с концертмайстор Божидар-Матео Бонев, хор с диригент Стефан Бояджиев и балет на Държавна опера Варна. Фотография Росен Донев.

В главната роля на Едмон Дантес отново ще се изяви талантливият Христо Ганевски, а в ролята на Мерседес ще дебютира Ина Петрова. Абат Фариа ще изпълни Гео Чобанов, Фернан ще бъде Пламен Долапчиев, Данглар - Пламен Димитров, Принцеса Хайде - Мария Петрова, Максимилиан Морел – Велин Михайлов и др. В ролите на разказвачите ще се превъплътят актьорите Милен Иванов от Великотърновския театър - Александър Дюма и Димитър Марков от Сливенския театър - Граф Монте Кристо.


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Режисьорът Петко Бонев:

Мюзикълът „Граф Монте Кристо” се пее на базата на класическата опера, а не на базата на естрадното пеене. Ако „Исус Христос суперзвезда” е рокопера, а „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” клони към жанра на попмузиката, то при „Граф Монте Кристо” оперното звучене е от изключителна важност. Аз съм оперен човек и това беше причината да приема поканата да поставя този мюзикъл, още повече че става дума за световна премиера. Либретото и музиката ми допаднаха още при първия прочит и определено мисля, че „Граф Монте Кристо” дава възможност на хубавите оперни гласове да се покажат в пълен диапазон.

Диригентът Страцимир Павлов:
Мюзикълът „Граф Монте Кристо” е интересен микс от старинни музикални форми, на които е придадено съвременно звучене. Напомня  музиката от известния филм на Мишел Льогран „Шербургските чадъри” и въобще този вдъхновяващ тип френска романтична музика, която обаче е съчетана с бароково звучене на оркестъра.

Хореографът Светлин Ивелинов:
Хореографията произтича от музиката с неспирна динамика и преминаване от събитие в събитие, предполагащи сами по себе си пластични и танцови решения. Музиката, много мелодична и богата на нюанси, с лекота повежда към хореографския текст както при балета, така и при хора и артистите-солисти. Така  в представлението се налага определена синкретичност, изпълнена с много движение, допълнена и обогатена от мапинга 3D анимация на Полина Герасимова.




Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
15.07.2016 г. 12:02
Посетено:
1552
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23957-graf-monte-kristo-otkriva-stsena-na-vekovete-2016